Kindle Unlimited, nätjätten Amazons prenumerationstjänst för eböcker, startades i somras. Nu höjs kritiska röster från flera författare som ser sina intäkter falla. En författare som tappade 75% av sina inkomster har hoppat av Unlimited efter bara två månader.
Kindle Unlimited erbjuder 700 000 titlar, både egenutgivna och traditonellt utgivna, i obegränsad mängd för 9,99 dollar i månaden, dvs drygt 75 kr. Författare/förlag har fått mellan 1,33 och 1,80 dollar per ”utlånad” titel i systemet. Det ska jämföras med de böcker som säljs via Kindle där egenutgivna författare kan få upp till 70% vilket ger 3,50 dollar på en bok som säljs för 4,99 dollar.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Holly Ward som skriver romance under namnet H.M. Ward konstaterade efter två månader i Kindle Unlimited att hennes inkomster minskade med 75 procent. Hon lämnade direkt. Hon är en av succéförfattarna på Amazon och har sålt över 4 miljoner böcker enligt hennes hemsida.
– De galna romanceläsarna som köpte böcker för 100 dollar i veckan och skapade intäkter på 5200 dollar per år för Amazon genererar nu mindre än 120 dollar per år. De intäkterna är försvunna. Det fungerar inte särskilt bra varken för Amazon eller författarna, säger Holly Ward till Wall Street Journal.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
På den svenska marknaden har prenumerationstjänsterna precis gjort sitt intåg och förlagen är än så länge försiktiga. De svenska tjänsterna är alla dyrare än Amazons tjänst (i alla fall inklusive moms) och har andra ersättningsmodeller som i de flesta fall ger mer pengar per bok än de ersättningsnivåer som Amazon tillämpar.
En annan viktig skillnad är att Amazon kräver exklusivitet för de titlar som görs tillgängliga via Kindle Unlimited. Något som skapar än större problem för författare och förlag eftersom titlarna som läggs upp där då inte kan säljas via Barnes & Noble, Kobo, iBooks eller andra konkurrerande ebokhandlare.
En trend som de pressade ebokpriserna lett fram till är att längden på böckerna minskar. Holly Wards första roman var på 500 sidor, numera snittar de 100 sidor. Fler noveller och följetonger dyker upp. Fackboksförfattare delar upp sina böcker i flera delar. En effekt av att författarna ser att de bara får enstaka dollar per bok. Kommer vi att se samma utveckling i Sverige?