Intresset för att omvandla böcker till film ökar

Antalet optioner på att omvandla böcker till film har ökat markant de senaste åren. Vi tog kontakt med Lena Stjernström på Grand Agency för att ta reda på varför.

Att böcker görs om till film är en trend som har tagit ordentlig fart de senaste åren. Det är väl ingen som har missat Millenium-trilogin, Harry Potter och Twilight för att bara nämna några. På tur står även den första filmen baserad på succén 50 nyanser av honom som har premiär i februari. Anledningen till att denna trend blommar ut just nu är, enligt Lena Stjernström VD på Grand Agency, bland annat att utbudet i litteraturen är starkt i dagsläget.

– Det hänger till viss del ihop med att vissa böcker blir bästsäljare. När ett filmbolag väljer en historia som redan är läst och älskad av tusentals människor vet de att det finns en publik för just den historien. Vi har också en trend med bra underhålliningslitteratur, som lämpar sig väl för film.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Vad det är som gör att filmbolag fastnar för en viss bok kan vara olika från projekt till projekt..

– Det finns nog lika många anledningar till att en bok blir film som det finns filmer. Ibland är det en story som känns väldigt filmisk, eller är spektakulär på något sätt. En annan gång kan det vara så att filmbolaget går igång på en viss karaktär i boken som de vill bygga tv eller film kring. Eller så kan det vara en trend inom film som sparkar igång både litteratur och film. Jag tror till exempel att vi framöver kommer att se många, både författare och filmskapare, som kommer att försöka skapa ny succé i Downtown Abbey-genren.

Även om det är svårt att nämna hur mycket en författare kan tjäna på en filmoption ger Stjernström följande svar på frågan huruvida det är ekonomiska eller konstnärliga motiv som främst driver författarna i filmfrågan:

– Det är fantastiskt roligt för en författare att se sin bok på film, så det är nog den främsta drivkraften. Visst kan det bli pengar i slutänden, men när man skriver själva filmavtalet är det högst osäkert om det över huvud taget verkligen kommer att bli film, och om det blir det, om det kommer att generera några intäkter. Men att se sina karaktärer tolkade av någon annan och på vita duken eller tv, det är fantastiskt. Om det blir film kan det givetvis också öka intresset för författarens andra böcker, både tidigare och efterföljande.

Just nu är följande projekt på gång för Grand Agencys klienter:

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

  • Alena – en serie av Kim W. Andersson som just nu görs om till film.
  • Cirkeln, som baseras på en roman av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg. Premiär 2015 (se trailer här).
  • Springfloden är första delen i Cilla och Rolf Börjlinds trilogi om Olivia Rönning och Tom Stilton. Produktionen är i ett tidigt stadie.
  • Kaffe med rån av Catharina Ingelman-Sundberg är också i tidiga produktionsförberedelser.
  • Maria Wern-serien har tidigare gjorts om till nio tv-filmer. Just nu är Anna Janssons populära karaktär aktuell i fyra pågående tv-filmsinspelningar.
  • Det mest förbjudna är en svensk klassiker av Kerstin Thorvall, och är i förstadiet till produktion.

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.