Stieg Larsson-pris till Soraya Post och Thomas Hammarberg

Soraya Post och Thomas Hammarberg prisas för deras arbete för romernas mänskliga rättigheter. Priset på 200 000 kronor går varje år till personer som verkar i Stieg Larssons anda.

Stieg Larsson, som skrev Milleniumtrilogin, stred i kampen mot rasism och kvinnoförtryck samt för yttrandefrihet. För varje människas rätt att vara sig själv. Till minne av Stieg Larsson har Norstedts tillsammans med Larssons pappa och bror instiftat ett pris som delas ut till personer eller organisationer som verkar i författarens anda.

“Diskrimineringen av romer är en stor skamfläck i Europas samtid och historia. Thomas Hammarberg och Soraya Post får Stieg Larsson-priset för att de är två av Sveriges starkaste förkämpar för romernas rättigheter”, säger Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo och juryns ordförande. Vidare motiverar juryn sitt val av pristagare att Post och Hammarberg envist och med smittande engagemang jobbat för att stärka romernas mänskliga rättigheter. Något som är helt i Stieg Larssons anda, då romerna länge har varit utsatta i Europa.

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


image

Soraya Post har under lång tid arbetat för att motverka diskriminering av Sveriges och Europas romer, framför allt kvinnorna. Post själv är av romskt ursprung och hennes egen mamma tvångssteriliserades i Sverige. Hon är en av initiativtagarna till International Roma Women’s Network, ett nätverk av romska kvinnoorganisationer från 18 länder som driver frågan om romska kvinnors mänskliga rättigheter gentemot regeringar i Europa. Sedan maj 2014 är hon EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ.

image

Thomas Hammarberg drev tidigt frågan om romers rättigheter. Han har länge verkat för att stärka mänskliga rättigheter runt om i världen. Mellan 2006 och 2012 var Hammarberg Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Då lade rådet fram en rapport som var starkt kritisk till den europeiska behandlingen av romer.

 

Tidigare pristagare är:
2013 Svetlana Gannusjkina
2012 Maryam Al-Khawaja
2011 Vilma Nuñez de Escorcia
2010 Anne Sjögren
2009 Tidskriften Expo

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

retired6@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Följ med på Alexanders arbetsresa

Detta är en ljudbok där Alexander berättar om sin kamp för att försöka komma in på arbetsmarknaden och hur ålderdomliga normer i kombination med nya arbetssätt skapar fällor för honom

Är jag inte välkommen längre

Lagom till han firar 30 år som svensk medborgare händer det som inte får hända. Expressen avslöjar hårresande uppgifter om att regeringens utredare kan föreslå ett totalförbud mot internationella adoptioner till Sverige.