Oktober är den rosa månaden där försäljningen av många produkter säljs under premisserna att en del av intäkterna går till Cancerfonden. Men det finns även andra initiativ med mål att skänka pengar eller på andra sätt bidra till att göra livet bättre för andra med hjälp av böcker.
Författaren och konstnären Anna Benson har samlat tjugo välkända kvinnor som delar med sig av sina liv och möte med cancer i Den Rosa Kokboken. För att lägga till något mer positivt och kärleksfullt innehåll så delar kvinnorna också med sig av sina bästa recept och sina tankar kring mat och träning. Hundra kronor per såld bok går till kampen mot cancer. Medverkande är bland annat Reneé Nyberg, Pernilla Wiberg, Jenny Strömstedt och Annette Norberg.
För att samla pengar till samma ändamål skänker Henning Mankell en del av intäkterna från försäljningen av hans bok Kvicksand till Cancerfonden. Boken handlar om vad det innebär att vara människa och mänsklighetens livsvillkor. Han berättar om händelser som har haft avgörande betydelse för honom, och om personer som gett honom nya perspektiv. Han skriver om den stora livsglädjen, men även om hur det är att leva med en dödlig sjukdom.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Mycket välgörenhet riktar in även in sig på barn som har det svårt. Som vi skrivit om tidigare har Martin Widmark, i samarbete med SOS Barnbyar och Akademibokhandeln bidragit till ett projekt för att stödja en skola i en av SOS Barnbyars skola i Centralafrikanska republiken.
Ett tioårigt projekt som avslutades förra året är Noveller för Världens Barn. Det var en årlig novellsamling vars försäljning bidrog till att samla in tiotals miljoner kronor till humanitärt arbetet för barn runt om i världen. Boken såldes till förmån för Radiohjälpens insamling för Världens Barn.
Det finns många varianter på välgörenhet och inte bara insamlingar för att skänka pengar. Deckarförfattaren Susan Casserfelt har ett inlägg på sin hemsida från augusti i förra året där hon skriver att hon skänker sin debutbok Prästens lilla flicka till Stockholmscafét Green Bean Coffee och Café lilla Paris i Örnsköldsvik, om mottagaren betalar en så kallad ”suspended coffee”.
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.
”Tillvaron för alla tiggare, försäljare av Situation Sthlm, utslagna och missbrukare kring Mariatorget hade läng gnagt på mitt samvete. Jag ville göra något för dem. Idén fick jag efter ett upprop på Facebook om att sprida sedvänjan i Sverige. Jag har inte mycket pengar, men kan däremot erbjuda min bok och förhoppningsvis inspirera andra”, skriver Casserfelt på hemsidan. Sedvänjan hon pratar om är det tidigare nämnda suspended coffee. Det innebär att man kan betala en kopp kaffe i förväg som senare skänks till den som inte har råd att betala. Traditionen startade i Napoli och har sedan spridits.
Fotograf: Charlotte T Strömwall