Under den gångna veckan rapporterade DR om nya siffror för bokhandlare i Danmark, något som tyvärr ser allt annat än ljust ut. Enligt DR har 83 danska bokhandlare stängt sedan 2007, vilket motsvarar var femte bokhandel i landet.
De små lokala bokhandlarna får stänga till förmån för stora nätbundna kedjor som har färre omkostnader och därmed kan pressa priser på ett helt annat sätt än vad de fysiska bokaffärerna har möjlighet till.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Det är ett kulturpolitiskt problem. Det undergräver ekonomin till att producera nya danska böcker och om det produceras färre böcker kan det gå ut över kvaliteten i framtiden, säger Olaf Winsløv, direktör för danska Boghandlerforeningen.
Olaf Winsløv anser att problemet är gravt och ser gärna alternativa lösningar på problemet, så som att ta bort momsen på böcker för att underlätta för bokhandlarna, något som gjorts i många andra EU-länder.
Troels Ravn, kulturordförande för danska Socialdemokraterna, tror dock inte att det är lösningen på problemet:
– Jag tror inte på att man kan gå in och ändra momsen specifikt i förhållande till handeln med böcker, eller på något annat sätt ge fördelar till bokbranschen.
Däremot håller dock Troels Ravn med om att krisen i bokbranschen kan bli ett kulturpolitiskt problem, och ser gärna att man tillsammans med bokhandlarna för en dialog för att komma på en lösning på problemet.
Hos Danmarks största internetbokhandel, Saxo.com, tror man dock inte att näthandeln med böcker kan bli ett kulturpolitiskt problem, utan menar snarare motsatsen. Jørgen Balle-Olsen, direktör för Saxo.com, anser att teknologin bakom näthandeln istället kan gynna både köparna och försäljningen av fler böcker.
– I många bokaffärer är det i hög grad studerande eller folk som inte vet så mycket om litteratur, som står bakom disken. Den teknologi som finns i nätbokaffärer, som vår, där man vet vad kunderna köpt tidigare, kan visa sig vara minst lika stark som en gammaldags bokhandel, om än inte starkare, säger han.
Faktum kvarstår dock, att danska förlag under de senaste två åren sålt 21 procent färre böcker till fysiska bokhandlare, och under samma tidsperiod 26 procent fler böcker till internetbokhandlare. Med denna utveckling i Danmark, ett land som generellt sett märker av internationella trender snabbare än vad vi gör i Sverige, kan man inte annat än fundera på hur utvecklingen i Sverige går, och när vi kommer att få uppleva liknande siffror även här.
På bilden: Bokhandeln El Ateneo i Buenos Aires.
Fotografi: Mark A Paulda (Creative Commons)
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.