Förlagsbranschen är i förändring och på många håll dyker det upp nya och spännande förlag. Bucket List Books är ett av dem, och är ett förlag som har som ambition att ge ut böcker som helt enkelt ”bara måste läsas”. Boktugg har fått en intervju med grundaren och förläggaren Helén Enqvist, som ser med nyfikenhet på framtiden.
– Jag tror att vi ofta föreställer oss att livet är längre än det faktiskt är. Livet är kort och det publiceras ofantligt många böcker varje år. Det är svårt att hinna läsa alla böcker vi skulle vilja läsa, och vi måste välja vilka böcker vi vill lägga vår dyrbara tid på. Det här gäller både för mig som förläggare och som läsare. Förläggaren i mig vill dessutom bara lägga ner tid på böcker som jag känner starkt för och som är roliga att arbeta med; intressanta och inspirerande böcker som berör mig och som jag bara måste dela med andra, säger Helén Enqvist om drivkraften bakom och ambitionen med Bucket List Books.
Den första utgivningen på förlaget blir Conny Palmkvists femte roman, ”Håll inte tillbaka kärleken, William Holden”, men även mycket annat är på gång.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Utgivningen kommer att bestå av både skönlitteratur och ”non-fiction”, vilket inte nödvändigtvis innebär facklitteratur. Den här hösten nöjer jag mig med två nya titlar, Conny Palmkvists roman och en konstbok av Wiveka Wachtmeister med arbetstiteln ”Brace for impact – Livrädd att flyga”. Det blir alltså en titel i varje genre, säger Helén.
Om den kommande tiden berättar Helén vidare om planerna på att ge ut Conny Palmkvists tidigare böcker digitalt och eventuellt även i pocket. För 2015 är tanken att Bucket List Books ska ge ut fyra böcker, två på våren och två på hösten. Exakt vilka böcker det blir är inte helt spikat, men än så länge kan Helén avslöja följande:
– Det ser ut att bli två översatta skönlitterära titlar och två konstböcker.
Helén Enqvists grundtanke är att Bucket List Books enbart ska ge ut böcker som måste ges ut, som både är intressanta och spännande. Vad skulle då vara drömutgivningen?
– Det är det som är tanken med förlaget, att skapa min drömutgivning: begränsad men noga utvald. Hinken kommer att fyllas med handplockade berättelser i varierande form av både svenska och utländska författare – gärna kvinnor, berättar Helén.
Som grundare av och tidigare delägare i Sekwa förlag har Helén Enqvist en bred erfarenhet av förlagsbranschen och tar med sig många kunskaper in i Bucket List Books.
– Sekwa startade från scratch och har utvecklats till ett starkt varumärke och en symbol för kvalitet hos sina trogna läsare. De känner igen Sekwas böcker och utgivningen har en distinkt linje och inriktning. Men en tydlig nisch innebär även begränsningar. Jag tar med mig övertygelsen att man ständigt måste förnya sig. Det går inte att trampa på i inkörda spår år efter år och bara göra mer av samma sak.
Vidare berättar Helén Enqvist också om andra aspekter som åren på Sekwa lärde henne att ta med sig in i framtiden.
– Vikten av att bygga sammanhang för läsarna och andra vänner. Tillgänglighet och närvaro både på nätet och på andra platser där läsarna befinner sig. Att bygga community och delaktighet snarare än kundlistor. Och förvissningen om att lite extra omsorg om bokens kvalitet har stor betydelse i det långa loppet, avslutar Helén Enqvist.
På en marknad som hela tiden förändras och förnyas, blir det självklart också intressant att fundera över på vad som kan vara nytt på marknaden, och vad Bucket List Books kan bidra med som inte setts tidigare.
– Det finns en plan, den kommer att klarna, men varje bok är något nytt på marknaden. Den är ett samarbete, en nyhet, en fest och en upplevelse. En del berättelser blir böcker, andra blir något helt annat. Och kanske är inte alla en del av den långsiktiga planen, berättar Helén och lämnar läsaren i ovisshet och spänning men med en stor portion nyfikenhet på Bucket List Books.
Fotograf: Conny Palmkvist
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!