Bokförlagens försäljning till återförsäljarna ökar något men totalt sett fortsätter förlagens försäljning att backa, skriver Svenska Förläggareföreningen.
Siffrorna avser dock inte samtliga svenska förlag – utan enbart föreningens ca 70 medlemmar.
Utlandsförsäljningen av rättigheter och svenska böcker och delupplagor på andra språk, som steg under flera år fram till och med 2010 och som för en del förlag haft mycket stor ekonomisk betydelse, har även under 2013 sjunkit. Men alltså från en hög nivå som då framför allt var kopplad till Stieg Larssons stora internationella framgångar.
Totalt sett minskade antalet nya titlar och nya upplagor under 2013, liksom antalet tryckta och sålda exemplar. Antalet sålda exemplar i förhållande till antalet tryckta exemplar låg för 2013 på ca 75 %, en ovanligt hög siffra. Förlagen har uppenbarligen lyckats att hitta en bra balans. Detta avspeglar sig också i förlagens lager som nu är nere på den lägsta nivån sedan 2001.
Antalet e-bokstitlar fortsätter att öka men ekonomiskt utgör de fortfarande en liten andel av förlagens intäkter. Trots att de utgör 28 % av förlagens nya titlar står e-böckerna endast för 2 % av de totala intäkterna, vilket dock är en fördubbling jämfört med 2012.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Bokförsäljningen -1 %UTGIVNING
Antal nya titlar -3 %SÅLDA EXEMPLAR
Sålda ex totalt -4 %
Sålda ex per titel -1 %
28 % av titlarna
2 % av försäljningen (kr)
FYSISKA LJUDBÖCKER*
4 % av titlarna
3 % av försäljningen (kr)
NEDLADDNINGSBARA & STRÖMMANDE LJUDBÖCKER
5 % av titlarna
2 % av försäljningen