Sill : ett litet inlägg om inläggningar

Sill : ett litet inlägg om inläggningar
Författare
Förlag Kulturdoktorn
GenreMat och dryck
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor187
Vikt832 gr
Utgiven2010-06-22
SABQcaal
ISBN 9789197853613
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
För oss är sill inte bara en maträtt. För oss är sill nämligen dessutom rätt mat. Vi konstaterar även att sillen har en lång och intressant kulturhistoria som börjar redan under tidig medeltid. Ted som är producent har närmat sig sillen från den kuli- nariska sidan av matbordet. Intervjuat sillälskare och förmått dem dela med sig av sina bästa – och ofta hemliga - recept på sillinläggningar. Därefter har Ted rensat och lagt in sill i massor och inte minst viktigt provätit sig igenom alla inläggningarna som presenteras. Jag, Leifh, som är kulturhistoriker, har fördjupat mig i sillens historia. Detta har jag gjort genom att rota i en del arkiv, bokhyllor och gamla luntor. Tillsammans har vi åstadkommit en kombination av en kulturhistorisk och kulinarisk bok eller som man skulle kunna säga en ”kultinarisk” kokbok. Detta har vi gjort för att maten inte skall tysta mun utan tvärtom för att ge oss sillälskare mål i mun, så att vi har något kulturhistoriskt att tala med vår bordsgranne om medan vi avnjuter den inlagda sillen. I den här boken har vi således samlat 46 recept på olika sillinläggningar. Flertalet recept kommer från Blekinge, där vi har vår hemvist, och där strömming, som bekant byter namn till sill.