Odla och äta - en receptbok från Kvarndala
Författare | |
---|---|
Förlag | Kira förlag |
Genre | Historia och arkeologi |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 116 |
Vikt | 232 gr |
Utgiven | 2013-12-20 |
ISBN | 9789197821766 |
Recepten i den här boken hör till Kvarndala trädgård på Söderslätt i Skåne. Trädgården är från 1930- och 40-talet och i köksträdgården växer många gamla sorter av grönsaker, frukt, bär och potatis. Men odlingen är ju på ett sätt bara första steget. Vad gör man sedan, när man står där med en spann full med äpplen, jordärtskockor, kvitten eller bönor? Vad hade man gjort här då, i början av 1900-talet?
Under 1900-talets andra hälft försvann många gamla kulturväxtsorter och kunskapen om hur man själv kunde odla och använda dem började också föra en tynande tillvaro. Men idag har intresset, både för odlingen och maten börjat vakna igen och många sorter som varit försvunna är på väg tillbaks.
Vi hoppas att den här boken ska inspirera många att odla och använda mer i trädgården - gärna gamla sorter och sådant som man aldrig provat förr.