Vi ses i mörkret

Vi ses i mörkret
Författare
Medverkande
Förlag Gilla Böcker
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor213
Vikt400 gr
Utgiven2016-03-15
SABuHc
ISBN 9789187707148
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
"Med makalös tonträff skildrar David Wiberg hur det känns att gå upp fullständigt i en annan människa, så mycket att man nästan försvinner själv."
Yukiko Duke, Vi Läser

"... Wiberg befäster sin ställning som en av Sveriges mest spännande ungdomsförfattare."
Malin Persson Giolito, Amelia

Den fristående uppföljaren till Dagboksanteckningar från ett källarhål

Jag bara gråter och gråter. Han håller mig stenhårt i handen. Hans mamma vankar av och an på perrongen, är på väg att börja röka säkert tio gånger, men kommer på sig själv i sista stund. Lilla gumman, säger hon, men hon tittar inte på mig.

Fram tills nu har jag inte förstått vad det är som ska hända. Nu kommer det över mig som en lavin: de ska ta honom ifrån mig. Han har just kommit till mig, efter livslång väntan, och nu ska han försvinna. Allt runtomkring mig blir otydligt. Jag skakar, försöker förgäves se det ur hans perspektiv, men jag är en encellig, bölande flickvän utan någon som helst förmåga till empati. Hulkar fram förlåt förlåt, men hör inte om han svarar. Det finns inget stopp i mig. När vi kysser varandra för sista gången känns det som jag ska kräkas.


Linnea är ihop med Love, i det första riktiga förhållandet. När Love flyttar till Gävle för att gå tekniskt basår lämnas Linnea ensam med sin längtan. Vi ses i mörkret är en skildring av förhållandet som betyder allt, som man riskerar att tappa bort sig själv i och som omvärlden aldrig kan förstå.

David Wiberg är författare, samt verksam inom scen- och bildkonst, arkitektur och illustration. Efter två kritikerrosade föreställningar om 16-åriga Linnea utkom 2013 hans debutroman Dagboksanteckningar från ett källarhål som även den fick strålande recensioner. I Vi ses i mörkret får vi åter träffa Linnea som nu hunnit bli 18 år.

"Med makalös tonträff skildrar David Wiberg hur det känns att gå upp fullständigt i en annan människa, så mycket att man nästan försvinner själv."
Yukiko Duke, Vi Läser

"Han är otroligt skicklig. Han beskriver Linnea på ett sätt så det känns som om jag har känt den här tjejen i hela eller halva mitt liv. Hon är en otroligt komplex person. ... David Wiberg är en väldigt skicklig författare. Han närmar sig sin karaktär på ett väldigt långsamt och förtroendeingivande sätt så hon växer hela tiden ... Den är väldigt välskriven, otroligt känslig och en väldigt gripande ungdomsroman."
Magnus Utvik, Gomorron Sverige

"Att bli vuxen handlar till stor del om att efter en barndom där man alltid har förväntats säga ja, plötsligt behöva lära sig att säga nej. David Wiberg gestaltar den processen med en brutal ärlighet och en språklig höjd som får magen att knyta sig, ögonen att tåras och hjärtat att jubla."
Amanda Svensson, Expressen

"Språket är bokens styrka ... Personporträttet av Linnéa känns äkta och varmt. Vi ses i mörkret är en värdig efterföljare till Dagboksanteckningar från ett källarhål."
Anna Wilner, BTJ

"Wiberg kliver i nya boken Vi ses i mörkret så djupt in i Linneas universum att han skapar det slags parallellvärld som skickliga författare lyckas med. Där persongalleriet har sin egen logik, och läsaren till slut börjar bli mer lojal med texten än författaren. Där det som verkligen skulle välta trovärdigheten skulle vara något slags känsla av bekväm avslappning."
Alice Kassius Eggers, Aftonbladet

"Han visar att 17-åriga Linneas liv och tankar är betydelsefulla och lyfter tonårsältandet till en högre nivå. Skildrar, som en mening lyder, att Det skulle inte vara så här att vara jag. Vilken tonåring kan inte känna igen sig i det ibland? Eller vilken vuxen för den delen."
Lina Kalmteg, Sydsvenskan

"En särling i dagens svenska ungdomsbokslandskap /.../ Wibergs roman har en alldeles egen ton och dessutom en originalitet i berättandet"
Lena Kåreland, SvD<i/>

"David Wibergs berättarstil gör den här boken till något alldeles eget. Han har en kontroll över språket som låter honom ta kontrollen över läsarens känslor."
Elin Steen, Kommunalarbetaren<i/>