Mat är kultur
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Agerings Bokförlag |
Genre | Kulturhistoria och allmän humaniora |
Format | Danskt band |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 149 |
Vikt | 222 gr |
Utgiven | 2010-09-27 |
SAB | Mxk |
ISBN | 9789186119003 |
Vi pratar ofta om mat i termer av naturlighet, men det finns enligt Massimo Montanari ingenting naturligt med mat. Maten vi äter är i alla avseenden en kulturell produkt.
Maten är kultur efetersom den har skapat och format vår värld. Den är kultur när den produceras, när den tillagas och när den konsumeras. Maten är en produkt av vår identitet och ett medel för att uttrycka och kommunicera den. Att baka bröd, att konservera frukt, att duka bordet ja, alla handlingar knutna till mat även den enklaste och vardagligaste bär med sig en historia som uttrycker en komplex kultur.
Montanari späckar sina resonemang med anekdoter från den västerländska historien. Ett exempel: Pasta med tomatsås betraktas idag som en typisk italiens matträtt. Men om vi benar ut rättens historiska rötter framträder en bild av det lyckade mötet mellan en arabisk produktionsteknik som utarbetades i det medeltida Sicilien och en amerikansk råvara som importerades till Europa av de spanska conquistadorerna.