Njuta : marmiterna, gastronomin och måltiden

Njuta : marmiterna, gastronomin och måltiden
Medverkande
Förlag Millhouse Förlag
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor176
Vikt1592 gr
Utgiven2021-01-15
SABQca
ISBN 9789185759118

I världsfinalen av <u>Gourmand World Cookbook Award 2022</u> har NJUTA utsetts till <u>världens bästa bok i klassen Food &amp; Drink.</u> Detta i konkurrens med böcker från över 60 länder.

<u></u><u>NJUTA har vunnit i kategorin Livsstilslitteratur i Årets svenska måltidslitteratur 2021.</u>

Motiveringen: Marmiterna är en grupp matglada skåningar som snart i 50 år träffats för att laga mat, resa, äta och verkligen njuta av generös köksglädje. Festliga essäer av matkändisar varvas med aptitretande recept och lockande reseskildringar. Så klart läsaren blir sugen!

<u>NJUTA har fått pris från Gourmand Awards 2021 i klassen Food &amp; Drink </u>- och går vidare till den internationella tävlingen.

"Den perfekta boken för seriösa hemmakockar. En inspirationsbok som med avstamp i gastroföreningen Marmiterna berättar om matlagning, middagar och resor. Dessutom medverkar ett flertal kända matprofiler, däribland Niklas Ekstedt och Tina Nordström, i personliga essäer."       SVENSKA DAGBLADET

<u>En inspirationsbok för alla som gillar mat och matlagning. </u>

Äntligen en riktigt annorlunda bok om mat, dryck, härliga middagar, händelserika mat &amp; vinresor och inte minst fina krogupplevelser. <u>Marmiterna i Helsingkrona</u> är en gastronomisk förening med tjugofem verkligt matlagningskunniga herrar, proffs såväl som amatörer. Med föreningens snart 50-åriga verksamhet som utgångspunkt görs i boken en fördjupning inom två huvudområden; <u>Gastronomin och Måltiden</u>. Gastronomin med råvarorna, förberedelserna, matlagningen och presentationen. Landningsplatsen måltiden, målet och tiden, med alla dess sociala och sinnliga aspekter. 

En inspirationsbok om att NJUTA i kök och vid bord. Berättelser, erfarenheter och upplevelser i essäform, kompletterade med berättelser av flera av Sveriges största matprofiler som <u>Tareq Taylor, Tina Nordström och Niklas Ekstedt</u> om gastronomin och måltiden. Dessutom med <u>välkända gästskribenter</u> från olika delar av den gastronomiska världen. <u>En inspirationsbok, inte en kokbok.</u> Inte heller en lärobok, men en bok med så mycket lärdom. Kort sagt, en intressant bok om riktigt god mat, inspirerande matlagning och glada måltider. <u>Full av läckra bilder.</u>

Ur innehållet:

<u>Marmiterna</u> En gastronomisk förening är född Köksmästare för en kväll På resa med Marmiterna. Med kärlek till köket

<u>Gastronomin</u> Frantzén gastronomisk historia Bland stjärnor och tapas I El Bullis fotspår Från gurkskivor till granskott Angus, Wagyu och Limousin Havets rikedom och dess årstider Växtrikets magi, naturens energi Att prova kaviar Världens dyraste rödvinssås Mise en place att förbereda matlagning

<u>Måltiden</u> Långlunchen den perfekta måltiden Minnen från Nonnas kök Hyllning till familjemåltiden Från jord till bord Att bedöma en krog Duka för måltid Serveringens viktiga tumregler Mat och vin i symbios Alternativa måltidsdrycker La Grappa.

Sagt om boken:

ÅRETS GASTRONOMISKA UPPLEVELSE! Titeln på detta praktverk är så passande. Denna bok tar oss till krogen på ett nytt och väldigt inspirerande sätt. Det är inte en kokbok signerad kända kockar. Det är en fullmatad bok med njutning kopplad till matlagning, dryck och krogupplevelser. FEMINA

 "En antologi med texter om mat, dryck, resor, krogar. Här ryms personliga berättelser av t.ex.Tareq Taylor, Niklas Ekstedt, Tina Nordström och många fler. En högst njutbar bok att bläddra i och läsa där det faller en in". ALLT OM VIN

"En bok som slår ett slag för måltiden som den viktiga samlingspunkten, om konsten att njuta god mat med alla sinnen och en fin dokumentation av en nästan 50-årig förening som verkar vara i högform. Här finns inga recept, men inspirationen flödar ändå från boksidorna och det mycket rika bildmaterialet". BIBLIOTEKSTJÄNST

"En verkligt fin bok för alla som gillar mat och matlagning. Antologiupplägget är mycketintressant. Befriande med en riktig gastronomisk bok som inte fokuserar på recept utan helt på att njuta". NEWS55

Njuta är ingen kokbok utan fylld av fina essäer om matens historia och utveckling. Författarna har lyckats hitta en röd tråd där filosofiska tankar, smakminnen och personliga upplevelser bakas ihop till en bok att helt enkelt njuta av. GOURMET

En imponerande manifestation. I denna bok manar Marmiterna till ständigt nya strävanden mot en förståelse av gastronomin och måltiden som en konstnärlig spegling av människan. KARSTEN THURFJELL, Gastronomiska Akademien.

Inspirerande läsning om matlagning och den kunskap som kommer ur att arbeta i ett kök tillsammans, och att dela gemensamma måltidsupplevelser. RICHARD TELLSTRÖM, måltidsforskare.

Njuta / / en kitchen table book. Den är en hyllning till gemenskapen och gastronomin. I många och lagom långa texter, antologier, berättas det om upplevelser inom matlagning, mängder av middagar, restaurangbesök, mat- och vinresor och lite till. En bok att inspireras av, att njuta av helt enkelt. TASTE MAGAZINE

&nbsp;