Samtal med en nötväcka

Samtal med en nötväcka
Författare
Medverkande
Förlag Bakhåll
GenreVilda djur
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor109
Vikt0
Utgiven2024-12-06
SABUgg
ISBN 9789177426226
Björn von Rosens bok Samtal med en nötväcka från 1966 kommer här i efterlängtad nyutgåva med efterord av bokförläggaren, författaren och tillika fågelkännaren Jonas Ellerström. Illustrerad med författarens teckningar och med John Eklöfs fotografier.

Björn von Rosen (1905-1989) var författare och konstnär, en stor naturvän som publicerade många böcker med naturmotiv. I denna lilla fina bok berättar han om hur en vänskap växer fram mellan honom och en nötväcka, en vänskap som varar i över nio år. Relationen mellan honom och den lilla fågeln blir som ett samtal - trots att kommunikationen inte sker med ord utan med ljud, rörelser och ansiktsuttryck.

Med en väldig portion tålamod förmår författaren nötväckan att övervinna sin skygghet och, som han skriver, "flyga i hand", det vill säga landa i författarens utsträckta handflata och med näbben plocka en kaksmula eller en nöt - här uppstår en liten öppning i den imaginära mur som skiljer djuret människa från djuret nötväcka.

En ofrånkomlig risk när man skildrar djurs beteende är att man förmänskligar beteendet, man frestas tro att samma principer gäller som när människor agerar. Men Darwins förklaringsmodell anses av de flesta vara heltäckande, den har alla svar på varför djur beter sig som de gör: de anstränger sig enbart för att föra sin egna gener vidare. Är det alltid så eller kan det finnas luckor i Darwins koncept? Kan djur vara osjälviska? Kan djur leka? Antagligen inte. Inte ens hundvalpar eller kattungar leker, deras lek är bara tidig övning i jakt. Eller?

Björn von Rosen lyckas undvika att trassla in sig i den härvan. Han förklarar inte nötväckans beteende med mänskliga liknelser, utan håller sig strikt till att berätta vad nötväckan faktiskt gör. Och om det berättar han med en enastående närvaro.

Björn von Rosens bok Samtal med en nötväcka med efterord av Jonas Ellerström. ISBN 978-91-7742-622-6. Högkvalitetspapper, sydda ark, mjuka pärmar med flikar. 112 sidor.