Bröderna Göring : Hermann och hans antinazistiske bror Albert

Bröderna Göring : Hermann och hans antinazistiske bror Albert
Författare
Medverkande
Förlag Bakhåll
GenreHistoria och arkeologi
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor302
Vikt435 gr
Utgiven2015-04-10
SABKf
ISBN 9789177424246
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
James Wyllies faktabok Bröderna Göring, i översättning av John-Henri Holmberg.

Hermann Görings bror Albert var under hela kriget aktiv antinazist och räddade hundratals, kanske tusentals judar undan förintelsen. Nu kommer boken om de mycket olika bröderna Göring. Albert Göring förtjänar en plats i historien vid sidan om Raoul Wallenberg och Oskar Schindler. Detta är boken om ett av de märkligaste brödrapar historien känt.

Hermann Göring var den framgångsrike stridsflygaren som blev högste befälhavare för Luftwaffe och som grundade nazisternas polisväsende Gestapo. Han var ansvarig för inrättandet av de första koncentrationslägren. Han var Hitlers närmaste man. Han bar titeln riksmarskalk. På sitt gods Carinhall levde han frossarliv och bjöd på lyxmiddagar med delikatesser och dyra drycker i måttlösa mängder alltmedan världskrigets och förintelsens ohyggliga lidanden omgav honom.

Brodern Albert levde ett helt annat liv. Albert var redan från första början – redan när Hitler inledde sin maktklättring – övertygad och synnerligen aktiv antinazist. Under kriget arbetade han en period som exportchef på Skodas bilfabrik i Tjeckoslovakien, under en annan period hade han en chefspost inom filmindustrin i Österrike.

Efter tyskarnas Anschluss av Österrike utbröt en omedelbar pogrom. Folkmassor och nazistiska stormtrupper misshandlade och trakasserade judar. Albert blev vittne till hur en gammal judisk kvinna i en plundrad butik tvingades skrubba golvet med saltsyra. Han gick genast in och tog henne därifrån. För sin gärning greps han av två SA-män. När det klarlagts att han var bror till riksmarskalk Hermann Göring blev de tvungna att släppa honom.

Från denna stund höll Albert ständig utkik för att kunna utföra olika räddningsinsatser. Han ville "i någon mån sona sin brors och nazisternas ondska". Vid ett tillfälle körde han rätt in i ett koncentrationsläger med en lastbil och hävdade att han hade "rekvisition på arbetare". Han fyllde bilen med fångar som han forslade ut ur lägret och släppte fria. Andra gånger ordnade han dokument åt judar så att de kunde fly landet. Han ordnade till exempel så att kompositören Franz Lehárs judiska fru fick papper på att hon var "hedersarier". Han arbetade på många olika uppfinningsrika vis och räddade livet på ett stort antal judar och andra förföljda – hundratals, kanske tusentals.

Han greps flera gånger. Hade han inte varit nära släkt med riksmarskalken hade han tveklöst kastats i fängelse och avrättats. Otaliga telefonsamtal från brydda nazimän till maktens högborg behövde ringas när denne underlige man gripits på bar gärning. Vem var han, mannen som försökte frita judar och som påstod sig vara Hermann Görings bror? Varje gång möttes de med samma besked, "ja, det stämmer", "tyvärr", "han är min bror, släpp honom".

Trots brödernas diametralt motsatta politiska uppfattningar såg Hermann alltid till att skydda sin bror från arrestering och åtal. Han "lät honom hållas." Han lät honom bedriva sin regimfientliga verksamhet. Blodet var tydligen tjockare än vattnet.

Inför Nürnbergrättegången greps även Albert. Det ansågs till att börja med troligt att han var nazist och lierad med sin bror, men så började hans minst sagt spännande levnadshistoria att rullas upp...

Albert Göring förtjänar en plats i historien vid sidan om Raoul Wallenberg och Oskar Schindler. Detta är boken om ett av de märkligaste brödrapar historien känt.

James Wyllie är historiker och författare till böcker om andra världskriget och konflikterna i Mellanöstern. Han är bosatt i London. Han har gjort flera prisbelönta dokumentärer och TV-serier för bland annat BBC.

"En väldigt spännande historia och intressant psykologiskt drama." Betyg 4 av Yukiko Duke i SVT:s Gomorron Sverige. Även översättaren John-Henri Holmberg höjs till skyarna.