Gerillakaptenen Peter Långström : sanningen och myterna om hans liv och död

Gerillakaptenen Peter Långström : sanningen och myterna om hans liv och död
Författare
Förlag BoD
GenreHistoria och arkeologi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor180
Vikt360 gr
Utgiven2015-06-18
SABLz Långström, Peter
ISBN 9789174637656
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Peter Långström var kapten och gerillakämpe i Karl XII:s armé.
Under stora nordiska kriget ledde han i åtta långa år sitt frikompani i blixtsnabba gerillaraider mot fienden: överföll ryska posteringar, tog fångar, kapade fartyg, lade beslag på proviant, uniformer, hästar och boskap. Oroade och störde ryssarna. En gång var han nära att ta tsar Peter till fånga. Åtminstone enligt en av alla de historier som finns om honom.
Peter Långström stupade 1718. Han fälldes av en silverkula avlossad av en norsk bondpojke. Men på sätt och vis lever han än: i minnen och myter och skrönor. Efter sin död har han till och med blivit en skönlitterär figur i flera olika romaner en av dem skriven av en amerikansk science fiction-författare!
Peter Långström var en man full av motsägelser och gåtor. Karolinsk krigshjälte. Men också fruktad och hatad av den egna befolkningen. Somliga säger att han tillhörde en bondesläkt. Fel, säger andra: han tillhörde den romska släkten Långström som fortfarande är talrik i både Finland och Sverige.
Den här är den första biografin om kapten Långström. Den berättar både sanningen och myterna om hans dramatiska liv och död. En historia som sträcker sig ända in i våra dagar.

Jakob Jakobsson, Norrtälje. Journalist med 25 års erfarenhet som redaktionsledare på dagstidningar. Författare till biografin Karolinen som aldrig gav upp som handlar om Johan Henrik Frisenheim.
Anna Guttorp, Norrtälje. Grafisk redaktör med 25 års erfarenhet från bokbranschen. Författare till biografin Karolinen som aldrig gav upp som handlar om Johan Henrik Frisenheim.
Joachim Nässil, Duved. I servicebranchen sedan 30 år. Brinnande intresse för stora nordiska kriget och det Armfeldtska fälttåget i fjällen. Syns ofta till häst, iklädd uniform.