Den bruna maten : sanningen om 70-talets kokkonst
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Ordfront Förlag |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 195 |
Vikt | 634 gr |
Utgiven | 2012-10-02 |
SAB | Qcaa |
ISBN | 9789170376689 |
Sugen på skinkägg i gelé, färserat vitkålshuvud eller snöbollar i vaniljsås? Vattnas det i munnen vid tanken på bananer i skinkrock, persikoburgare, kaffefläsk eller senapspanerade grisaknorrar?
Den bruna maten startade som en blogg där familjen Bruun Petter Inedahl, Elin Berg och Jonas Alvunger presenterade och tillagade mat utifrån några receptkort från 70-talet. Allting började som ett anspråkslöst skämt, men i takt med att läsarskaran växte och att Den bruna maten blev en av de mer omtalade matbloggarna i Sverige, grävde sig familjen Bruun allt djupare ned i 70-talets receptskatter. Under årens gång har familjen med fasa och fascination ätit sig igenom ett 150-tal av rätterna ur receptkortssamlingarna Mästerkocken (IMP) och Köksmästaren (Hemmets Journal).
Med initierade texter och fotografier som med all önskvärd tydlighet visar hur 70-talskockarnas visioner krockar med 10-talets bistra verklighet, blir familjen Bruuns middagar både en kulturhistorisk odyssé och hejdlös humor.
Den bruna maten är en komisk, kritisk och nostalgisk tillbakablick på 70-talets matlagning en guldgruva både för generationen som lagade maten och för generationen som fick den på tallriken. Och det är faktiskt en fullt användbar kokbok, om man mot förmodan skulle bli sugen.