Lucias mat

Lucias mat
Författare
Medverkande
Förlag Malmström o Kindahl Förlag
GenreMat och dryck
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor80
Vikt0
Utgiven2018-10-01
SABQca
ISBN 9789163946110
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Kokboken Lucias mat är alldeles speciell. Den är mestadels baserad på Lucia Garabet Khatchadourians mat. Hon är armeniska, uppvuxen i Syrien och bor i Sverige sedan mitten av 70-talet. En del av recepten har aldrig skrivits ned förut. Andra känns igen från det libanesiska köket. Men assyrier/syrianer, armenier, libaneser och turkar lagar likartad mat, oavsett vilken del av Mellanöstern de kommer ifrån. Många recept är vegetariska och veganska, därför ligger maten rätt i tiden.

Några av rätterna är så prestigelösa att ingen i Lucias kultur anser dem tillräckligt fina att bjuda på. Därför har de förblivit okända för västvärlden. Författaren Mona Samoiel Tihane, som är dotter till Lucia, har tagit med dem för att förhindra att de faller i glömska – och för att de är så goda och nyttiga.

Från den stora skatten av familjerecept har Mona Samoiel Tihane valt ut de enkla rätterna, som är goda, billiga, lätta och snabba att laga. Dessutom beskriver hon något om hur man äter vissa av rätterna och lite om traditionen kring andra. Hon berättar också om hur hon kom till Sverige tillsammans med sina sex syskon och sina föräldrar 1976. Mamma Lucia tyckte att hon hade kommit till världens bästa land, om det inte vore för att hon saknade alla de råvaror hon hade lagat mat på i Syrien. Pappa Jakob Samoiel, som var affärsman, startade då en egen importfirma för råvaror från Mellanöstern. Än i dag driver han sin butik, Jakobs Livs, i Södertälje.

Lucias mat riktar sig till en stor målgrupp. Nyfikna vuxna och ungdomar, med rötter i Mellanöstern, och svenskar – alla som uppskattar den underbara doften av Mellanösterns kryddiga kök. Om författaren: Mona Samoiel är född i Syrien och kom till Sverige som barn. Hon har arbetat med it på Scania i Södertälje i drygt 20 år, mestadels i ledande befattningar. Idén till boken fick hon när hon insåg att många av hennes barndoms rätter kan hamna i glömska om de inte skrivs ned.