God grön jul – vegetariskt julbord
Författare | |
---|---|
Förlag | Prolog Mat & Media |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 88 |
Vikt | 430 gr |
Utgiven | 2016-08-12 |
ISBN | 9789163909139 |
Vegetarisk mat klarar sig utmärkt på egen hand. Den behöver inte härma och försöka bli ett nyttigt substitut till fisk- och kötträtter. Många delikata rätter låter sig inte ens göras utanför det vegetariska köket.
Men mat är inte bara något man stoppar i sig för att bli mätt eller ens äter bara för att det är gott. Ibland är det mer traditioner och umgänget som styr.
Då passar det bra att göra svenska julbordsklassiker som gubbröra, Janssons frestelse och värmlandskorv på vårt vegetariska vis.
Vi som gjort kokboken, Karin och Erik, är bara deltidsvegetarianer, vi äter sällan kött och fisk. Eftersom vi, till skillnad från riktiga vegetarianer, kan jämföra är våra recept till för både riktiga vegetarianer och för dem som bara vill dra ner på köttkonsumtionen. Varför äta en julkorv av kött när vår variant med cashewnötter är lika god? Och varför ha sill i sin Jansson när det som skapar rättens karaktär är de kryddor man gör ansjovis i?
När Karin stod i vårt kök och experimenterade fram gubbröran var det sista hon sade innan det var klart att det ?det här blir nog jätteäckligt?. Sen provsmakade vi och fast vi stod upp höll vi på att ramla av stolarna. Det smakade gubbröra! Tänk, vi som älskar ansjovis tyckte lika mycket om vår veganska gubbröra som den vi brukar göra av köpefisk och kokta hackade ägg.
Även den som inser att miljön inte klarar att det är kött i all mat kan laga klassisk julmat, som mormor lagade den.
Man behöver inte avstå från smaken av sill, sylta skinka, korv, lax och köttkorv bara för att man är vegetarian.
Men mat är inte bara något man stoppar i sig för att bli mätt eller ens äter bara för att det är gott. Ibland är det mer traditioner och umgänget som styr.
Då passar det bra att göra svenska julbordsklassiker som gubbröra, Janssons frestelse och värmlandskorv på vårt vegetariska vis.
Vi som gjort kokboken, Karin och Erik, är bara deltidsvegetarianer, vi äter sällan kött och fisk. Eftersom vi, till skillnad från riktiga vegetarianer, kan jämföra är våra recept till för både riktiga vegetarianer och för dem som bara vill dra ner på köttkonsumtionen. Varför äta en julkorv av kött när vår variant med cashewnötter är lika god? Och varför ha sill i sin Jansson när det som skapar rättens karaktär är de kryddor man gör ansjovis i?
När Karin stod i vårt kök och experimenterade fram gubbröran var det sista hon sade innan det var klart att det ?det här blir nog jätteäckligt?. Sen provsmakade vi och fast vi stod upp höll vi på att ramla av stolarna. Det smakade gubbröra! Tänk, vi som älskar ansjovis tyckte lika mycket om vår veganska gubbröra som den vi brukar göra av köpefisk och kokta hackade ägg.
Även den som inser att miljön inte klarar att det är kött i all mat kan laga klassisk julmat, som mormor lagade den.
Man behöver inte avstå från smaken av sill, sylta skinka, korv, lax och köttkorv bara för att man är vegetarian.