Svenska matfiskars och skaldjurs historia
Författare | |
---|---|
Förlag | Rajoli |
Genre | Mat och dryck |
Format | Häftad |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 243 |
Vikt | 0 |
Utgiven | 2010-02-28 |
SAB | Qcaal |
ISBN | 9789163311604 |
Arne S Jacobssons och Ragnhild Solvikas faktarika bok handlar om vad fiskar och skaldjur i Sverige har betytt sedan de första människorna kom i vildrenens släptåg.
Några följde vildrenen på dess vandring mot norr men de flesta slog sig ner vid kusterna och längs stränderna vid sjöar och vattendrag.
Boken handlar också om vilka fiskar som blivit matfiskar och hur de har tillagats genom åren och hur denna kost har påverkat människornas hälsa och hela samhällen.
Boken har också en faktadel om matfiskarna och skaldjuren, hur de har fångats och fångas och vilka recept som har varit populära.
Första delen skildrar fiskarna och skaldjuren från förhistorisk tid och fram till våra dagars överfiskning.
Andra delen är en faktadel om de 50-tal matfiskar från Abborre till Öring och 8 skaldjur
som vi har ätit under århundradens gång och vilka vi äter idag. Stören och dess rom tillhör ju
till exempel de historiskt sett mycket uppskattade och högt värderade fiskar som det numera
är säljförbud på i hela världen.
Boken är rikt illustrerad alla fiskar och skaldjur visas i bild och även flera av de redskap
de fångats med både nu och då.