Sunda sötsaker
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Ica Bokförlag |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 111 |
Vikt | 535 gr |
Utgiven | 2009-09-10 |
SAB | Qcaam |
ISBN | 9789153432449 |
Nyttiga kakor och hälsosamt godis finns faktiskt i alla fall om man bakar själv. Intresse för både hälsa och sötsaker är en fullt möjlig kombination!
Vitt raffinerat socker är i överkonsumtion skadligt. Det stressar kroppen, höjer blodsockret och kan ge sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlproblem. Författaren Christina Lagergren undviker därför socker i sina recept, men det betyder inte att sötsakerna är mindre söta. Sötningsmedel används nämligen i stället för socker, och vill man hellre söta med lättströ, honung eller muscovadsocker kan man, med hjälp av bokens sötningstabell, göra det.
Man bör även undvika många typer av fetter eftersom de innehåller höga andelar mättade fettsyror och transfettsyror. De kan ge hjärt- och kärlsjukdomar då de höjer blodfettnivåer och det onda LDL-kolesterolet. Rapsolja som har en låg halt mättade fettsyror och en hög andel enkelomättat fett är ett mycket bättre alternativ och används därför i den här boken.
Dessutom har bakverken gjorts ännu nyttigare med fiber, en ingrediens som nästan alltid saknas i sötsaker. Författaren använder gärna psylliumfröskal, som bromsar nedbrytningen av kolhydrater och därmed sänker det glykemiska indexet (GI) på det bakade.
Totalt finns här 60 nyttiga recept på kakor och desserter som vaniljbullar, jordgubbsmousse, praliner, apelsintårta, äppelpaj och blåbärsmuffins. Baka, ät och njut med gott samvete!