Didaktik för hem- och konsumentkunskap 2 uppl

Didaktik för hem- och konsumentkunskap 2 uppl
Författare
Förlag Gleerups Utbildning AB
GenreSamhälle, politik och debatt
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor208
Vikt350 gr
Utgiven2025-05-26
ISBN 9789151118598

<span ><span ><span ><span ><span ><span >Hem- och konsumentkunskap &auml;r ett m&aring;ngvetenskapligt &auml;mne som har en n&auml;ra relation till hemmet. Det handlar om hur vi agerar i vardagen och hur vi f&ouml;rh&aring;ller oss till varandra och till v&aring;r omv&auml;rld. Ofta f&ouml;rknippas hem- och konsumentkunskap med matlagning och klassrummet &auml;r utformat med k&ouml;ksenheter. P&aring; de flesta lektioner lagar eleverna mat och &auml;r d&auml;rmed mycket aktiva. Maten &auml;r ett viktigt l&auml;romedel i undervisningen och genom maten f&aring;r eleverna m&ouml;jligheter att utveckla kunskap om komplexa omr&aring;den s&aring;som h&auml;lsa, r&auml;ttvisa, ekonomi, j&auml;mst&auml;lldhet och milj&ouml; ur ett hush&aring;llsperspektiv.</span></span></span></span></span></span>

<span ><span ><span ><span ><span ><span >Att undervisa i hem- och konsumentkunskap kan allts&aring; vara en utmaning. I denna bok ges underlag och redskap f&ouml;r att reflektera &ouml;ver undervisningen i &auml;mnet. Boken sp&auml;nner &ouml;ver ett brett f&auml;lt och den ger en inblick i den aktuella didaktiska forskningen inom hem- och konsumentkunskap. Som st&ouml;d f&ouml;r den didaktiska reflektionen presenterar f&ouml;rfattarna didaktiska modeller och teorier. I boken diskuteras ocks&aring; olika fr&aring;gor som ber&ouml;r undervisningens inneh&aring;ll och genomf&ouml;rande: hur l&auml;raren kan hantera kontroversiella fr&aring;gor, grupparbetets respektive lokalens roll samt &auml;mnets spr&aring;k och begrepp.</span></span></span></span></span></span>

<span ><span ><span ><span ><span ><span >I bokens andra reviderade upplaga har bland annat tillkommit tv&aring; nya kapitel, ett som diskuterar undervisning om smak och ett kapitel om bed&ouml;mning och betyg.</span></span></span></span></span></span>

<span ><span ><span ><span ><span ><span >Karin Hj&auml;lmeskog &auml;r doktor i pedagogik och docent i didaktik, verksam vid Institutionen f&ouml;r pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet.</span></span></span></span></span></span>
<span ><span ><span ><span ><span ><span >Karin H&ouml;ijer &auml;r doktor i kostvetenskap och arbetar som universitetslektor i Mat- och m&aring;ltidsvetenskap vid H&ouml;gskolan Kristianstad.</span></span></span></span></span></span>