Recept att räkna med
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Alfabeta |
Genre | Matematik och statistik |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 287 |
Vikt | 520 gr |
Utgiven | 2016-03-15 |
ISBN | 9789150118391 |
Vad handlar matematik egentligen om? Och vad har det med tårtor och vaniljkräm att göra?
En möbiusbagel, en euklidisk chokladkaka och en äppelkaka bakad med pi - det är matematik, eller rättare sagt matte på ett annat sätt.
I Recept att räkna med har eldsjälen och stjärnbakaren, matematikern Eugenia Cheng, samlat ihop ett välfyllt kakfat med delikata insikter om allt från enkel aritmetik till kategoriteori ("matematikens matematik"). Och som extra kryddor medverkar kända matematiker som Fermat, Poincaré och Riemann.
Matematik är nämligen så mycket mer än ekvationer och formler - det är också ett otroligt kraftfullt verktyg för att studera den värld vi lever i. Och när vi väl lärt oss hur man tänker matematiskt kommer vi aldrig mer att kunna se lasagne, plommonkaka eller brownies, för att inte tala om ett kök fyllt av mjöl, på samma sätt igen.
Ta en del pyssel, två delar charm och lägg rejält med humor ovanpå: där har du Recept att räkna med - en annorlunda kokbok som gjord för en matematisk jättefest.
Eugenia Cheng är universitetslektor i matematik vid University of Sheffield.
Sedan 2007 har hennes lektioner och videor på Youtube visats över en miljon gånger. Hon är även konsertpianist, pratar franska, engelska och kantonesiska och hennes livsmål är att utrota matematikfobi.
Många av oss tror att matte är svårt. Men, som Eugenia Cheng framhåller, matte är ju egentligen till för att göra svåra saker enklare.
Genom att kombinera sitt intresse för matematik med sin smittande entusiasm för matlagning och bakning tar hon oss med på en rolig och klargörande resa genom ett landskap som ingen populärvetenskaplig bok om matematik har utforskat tidigare.
"Det finns ingen bättre ambassadör (eller värdinna, för den delen) än Eugenia Cheng."
New York Times Book Review
"Med denna härligt överraskande bok avslöjar Eugenia Cheng med passion och enkelhet den dolda skönheten i matematik."
Roberto Trotta, astrofysiker och författare till The Edge of the Sky
"Denna bok gör matematik roligt igen [..]. Jag rekommenderar helhjärtat denna bok till alla med intresse för, eller djup kärlek till, logik, matematik eller bakning."
Melissa A. Wilson Sayres, assisterande professor vid Arizona State University
"Eugenia Cheng är inte bara en utmärkt matematiker och konditor, utan även en fantastisk författare."
John Baez, professor i matematik vid University of California
I Recept att räkna med har eldsjälen och stjärnbakaren, matematikern Eugenia Cheng, samlat ihop ett välfyllt kakfat med delikata insikter om allt från enkel aritmetik till kategoriteori ("matematikens matematik"). Och som extra kryddor medverkar kända matematiker som Fermat, Poincaré och Riemann.
Matematik är nämligen så mycket mer än ekvationer och formler - det är också ett otroligt kraftfullt verktyg för att studera den värld vi lever i. Och när vi väl lärt oss hur man tänker matematiskt kommer vi aldrig mer att kunna se lasagne, plommonkaka eller brownies, för att inte tala om ett kök fyllt av mjöl, på samma sätt igen.
Ta en del pyssel, två delar charm och lägg rejält med humor ovanpå: där har du Recept att räkna med - en annorlunda kokbok som gjord för en matematisk jättefest.
Eugenia Cheng är universitetslektor i matematik vid University of Sheffield.
Sedan 2007 har hennes lektioner och videor på Youtube visats över en miljon gånger. Hon är även konsertpianist, pratar franska, engelska och kantonesiska och hennes livsmål är att utrota matematikfobi.
Många av oss tror att matte är svårt. Men, som Eugenia Cheng framhåller, matte är ju egentligen till för att göra svåra saker enklare.
Genom att kombinera sitt intresse för matematik med sin smittande entusiasm för matlagning och bakning tar hon oss med på en rolig och klargörande resa genom ett landskap som ingen populärvetenskaplig bok om matematik har utforskat tidigare.
"Det finns ingen bättre ambassadör (eller värdinna, för den delen) än Eugenia Cheng."
New York Times Book Review
"Med denna härligt överraskande bok avslöjar Eugenia Cheng med passion och enkelhet den dolda skönheten i matematik."
Roberto Trotta, astrofysiker och författare till The Edge of the Sky
"Denna bok gör matematik roligt igen [..]. Jag rekommenderar helhjärtat denna bok till alla med intresse för, eller djup kärlek till, logik, matematik eller bakning."
Melissa A. Wilson Sayres, assisterande professor vid Arizona State University
"Eugenia Cheng är inte bara en utmärkt matematiker och konditor, utan även en fantastisk författare."
John Baez, professor i matematik vid University of California