101 vildmarkstips
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Bokförlaget Forum |
Genre | Allmän naturvetenskap |
Format | Flexband |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 127 |
Vikt | 0 |
Utgiven | 2007-03-07 |
SAB | Uh |
ISBN | 9789137130644 |
Den här boken ska följa med ut i skogen eller på fjället och inte ligga kvar hemma i soffan. Lars Monsen har samlat sina viktigaste och mest användbara tips för en lyckad tur. Texten kompletteras med nära 200 informativa och inspirerande bilder, de flesta tagna i fält. Hur du planerar din egen vildmarkstur. Hur du väljer rätt tält, sovsäck och kläder. Hur du minimerar vikten men ändå inte saknar något. Hur du använder det du tar med dig på bästa sätt för att utnyttja din utrustning maximalt. Hur du orienterar och väljer väg så att du förflyttar dig så effektivt som möjligt. Hur du organiserar din lägerplats för att undvika problem och irritation. Hur du tänder en eld, oavsett väderlek, och lagar mat under olika förhållanden. Författaren delar dessutom med sig av sina bästa knep för att fånga fisken och bjuder på några läckra recept som förgyller vildmarkslivet.
Ur innehållet:
-Utrustningen, ryggsäck, tält, sovsäck, skidor och stavar, snöskor, kanot, pulka, hundklövja, verktyg, batterier, lampor, kläder, skodon och den viktiga fotvården
-Orientering och förflyttning, att läsa kartan, använda kompass, klocka och GPS, fjällvett och möten med vilda djur
-Att slå läger och skapa rutiner, läger på olika underlag och under varierande förhållanden, tillgång till bränsle och vatten, lä för vinden och skydd mot väta, uppsättning av tält, presenning, att gräva en snögrotta, ordna en torr och varm bädd av granris, undvika myggplågan, sova ostört, sköta hygienen
-Göra upp eld vid olika markförhållanden, förvaring av tändstickor och andra hjälpmedel, näver, granris och kärnved, stockeld, nying, törvedsbål, stenring, stativ och grillar, signaleld
-För- och nackdelar med olika friluftskök, gasolkök, rödspritkök, fotogenkök, handhavande och brandsäkerhet, kastrullen, stekpannan, grillen, bestick, diskning, mathållning, recept på frukostblandning, gröt och fiskrätter
-Fånga fisken, olika knep för sommar och vinter, val av spö, drag, flöte, sänke, agn, fiske i älv- och bäckmynningar, fiske med haspelspö, isfiske med pilk, blänke eller mormyska, att säkert landa fångsten, iskunskap, naturens egna tjuvar
-Att planera en övernattningstur, antal kilometer per dag, vilodagens betydelse, att förbereda sig för det oväntade
-Författarens egna packningslistor för sommar och vinter