Munskänkarnas vinbok

Munskänkarnas vinbok
Författare
Medverkande
Förlag Bokförlaget Forum
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor336
Vikt1294 gr
Utgiven2007-09-12
SABQcaf
ISBN 9789137129815
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Munskänkarnas vinbok är en fyllig handbok och uppslagsbok för alla vinintresserade, en bok om all världens viner, om vinets historia och utveckling, om konsten att odla och framställa vin, och om hur man provar vin.   Här skildras alla de viktiga vindistrikten i världen, de olika druvsorterna, vingårdarna och de viktigaste vinerna. Men det rör sig inte bara om själva vinet i flaskan utan Catarina Hiort af Ornäs låter oss också ta del av allt spännande kring vinet: människorna som skapat det, historien som utvecklat det och kulturen det speglar. I den här boken förmedlar hon sin stora kärlek till vinets värld med gedigen kunskap om vinframställningens alla aspekter.

Munskänkarnas vinbok är fackgranskad av föreningen Munskänkarna och är perfekt för den som vill ordna egna vinprovningar och vinkurser.

·      Utförlig ordlista med över 500 termer som förklarar begrepp inom klassificering, vinprovning, vinodling och vinframställning.·      Faktatexter om produktion, areal, klimat, jordmån och de viktigaste druvsorterna inom varje område.·      Rikt illustrerad med färgfoton och kartor i färg.

Sedan den första upplagan av Munskänkarnas vinbok kom ut har mycket hänt i vinvärlden som kräver uppdateringar och revideringar. Under 1980- och 1990-talen var det huvudsakligen framställningstekniken som finslipades med hjälp av kylanläggningar och datateknik. Under senare år har inställningen till teknikens under förändrats och man inser nu att det är i vinfältet och inte i vinanläggningen som grunden för de perfekta vinerna ligger. Man kartlägger arealerna, ofta med hjälp av satellitkameror, och analyserar jordmåner och läge. Druvsorternas släktskap utforskas med DNA-teknik och med hjälp av ny forskning väljer man ut lämpliga olika kloner för olika lägen. Därmed har gränserna för vinodling tänjts ut och nya vinregioner, bland annat i länder som Canada, Nya Zeeland och Kina, har skapats där det tidigare var helt otänkbart att odla vin.

Genom sitt flitiga resande runt om i världen kan Catarina Hiort af Ornnäs ge en aktuell och oöverträffad bild av den snabba utvecklingen i vinets värld till den ökande kretsen av vinintresserade i Sverige.

Catarina Hiort af Ornäs är vinskribent i bl a Svenska Dagbladet, Allt om Vin, Munskänken, Sköna Dagar och Hemmets Veckotidning. Hon har även ett förflutet som vice ordförande i Munskänkarna. Hon har givit ut många böcker om mat och vin, däribland 24 vinprovningar och 1995 tilldelades hon Vinakademins stipendium.

Munskänkarnas vinbok behandlar:Frankrike: Bordeuax ▪ Bourgogne ▪ Rhône ▪ Loire ▪ Alsace ▪ Champagne ▪ Sydvästra Frankrike ▪ Languedoc-Roussillon ▪ Provence ▪ Korsika ▪ Jura ▪ Savoie ▪ Italien: Piemonte ▪ Norditalien ▪ Toscana ▪ Mellanitalien ▪ Syditalien ▪ Spanien: Rioja ▪ Navarra ▪ Katalonien ▪ Castilla-León ▪ Galicien ▪ Castilla-La Mancha ▪ Euskadi ▪ Aragonien ▪ Valencia ▪ Murcia ▪ Extremadura ▪ Andalusien ▪ Balearerna ▪ Kanarieöarna ▪ Portugal: Vinho verde ▪ Tras-os-Monte ▪ Douro ▪ Dão ▪ Bairrada ▪ Estremadura ▪ Ribatejo ▪ Setúbal ▪ Alentejo ▪ Algarve ▪ Portvin ▪ Madeira ▪ Tyskland: Ahr ▪ Mittelrhein ▪ Mosel–Saar–Ruwer ▪ Nahe ▪ Rheingau ▪ Rheinhessen ▪ Pfalz ▪ Franken ▪ Hessische Bergstrasse ▪ Württemberg ▪ Baden ▪ Saale-Unstrut ▪ Sachsen ▪ Schweiz ▪ Österrike ▪ Ungern ▪ Grekland ▪ Bulgarien ▪ Rumänien ▪ Öster om Medelhavet ▪ Nordamerika: Kalifornien ▪ Nordvästra USA ▪ Nordöstra USA ▪ Canada ▪ Sydamerika: Chile ▪ Argentina ▪ Uruguay ▪ Sydafrika ▪ Australien ▪ Nya Zeeland ▪ Asien: Kina ▪ Japan ▪ Indien ▪ Nordafrika: Algeriet ▪ Marocko ▪ Tunisien