Saffran : Histrorien om världens mes förföriska krydda

Saffran : Histrorien om världens mes förföriska krydda
Författare
Medverkande
Förlag Bokförlaget Forum
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor208
Vikt411 gr
Utgiven2002-10-02
ISBN 9789137119137
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Man behöver ungefär 100 blommor av den violetta saffranskrokusen (Crocus sativus)  för att få ett gram saffran från de röda pistillmärkena i blomman. I denna intressanta kulinariska historia skildrar Pat Willard hur saffran odlas och plockas, om handeln genom tiderna och framför allt hur man använt och använder denna värdefulla krydda. Berättelser, notiser och citat från historia och litteratur blandas med författarens egna personliga upplevelser och till och med från hennes egen odling mitt inne i storstaden. Här finns också råd om hur man odlar och använder saffran samt förstås mängder av recept på maträtter med saffran från olika kulturer.     Saffran användes redan för 4000 år sedan vid det minoiska kungahovet i Knossos på Kreta och Alexander den store kryddade sitt vin med saffran. Kleopatra låg i saffransbad för att öka sin attraktionskraft på männen. Under årtusenden har saffran använts som medicin för olika sjukdomar i många kulturer, och detta har tillsammans med de oemotståndliga kulinariska egenskaperna gjort att denna världens dyrbaraste krydda blivit spridd över hela världen. Den odlas nu främst i Orienten och i Medelhavsområdet, där den är en viktig smaksättare i många rätter.     Bland de gamla och moderna recepten i boken kan nämnas saffransförgylld svan (från 1300-talet), färserad kyckling, kärleksbrygd (båda 1393), saffranskaka (1708), kur mot pesten, kur mot melankoli (1756), saffranshummer, spansk crème brûlée-paj med saffran, portugisisk fläskstek med saffran, saffransconsommé, brodetto, bouillabaisse paella valenciana, saffranste, saffranskräm och citronkaka med saffran.

Pat Willard är journalist och författare, bosatt i Brooklyn, New York, med man och två barn. Hon är redaktör vid Playbill Theater Magazine och har tidigare givit ut A Soothing Broth om mat som lindrar sjukdomar och Pie Every Day, en inspirerande bok om pajer. (E-postadress: pat.willard@verizon.net. Hon har ej hemsida.) Om Pie Every Day:

Recept är skrivna på ett så entusiasmerande sätt att man börjar se världen ur paj-synpunkt. Norman Kolman, Bon Appetit Om Saffran:

Jag är imponerad av det hängivna engagemang Pat Willard visar ett av mina favoritämnen. Jag har varit förtrollad av saffran under en tid och det är en väsentlig del av min kokkonst. Jag älskar romantiken i den ädla och komplicerade historien om saffran, liksom i den mödosamma framställningen av det. Todd English, kock och medförfattare till The Olives Dessert Table

Saffran, den noblaste, dyraste och mest mystiska kryddan, har funnit sin idealiska skildrare i Pat Willard, som går till botten med dess historiska, mytologiska och psykologiska djup med lysande kunskap och en högst associationsrik och överraskande personlig prosa. För saffranälskare är denna bok nödvändig läsning; för den som liksom jag har likställt den kryddan med sådana kulinariska påhitt som guldflingor eller vild fänkålspollen är Saffran som en uppenbarelse – och även en riktigt spännande bok. John Thorne, författare till Outlaw Cook och Pot on the Fire