Drömmen om Toscana
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Bokförlaget Forum |
Genre | Geografi och resor |
Format | Kartonnage |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 160 |
Vikt | 785 gr |
Utgiven | 1998-10-07 |
SAB | Qcabd-i |
ISBN | 9789137113401 |
I Italiens hjärta Toscana strax söder om Florens ligger den lilla byn Greve in Chianti, och alldeles intill breder vingården Terreno ut sig. Den ägs och drivs i dag av det svenska paret Birgitta och Mats Ruhne. Det är denna vingård som bildar utgångspunkt för författarparets intressanta utfärder i denna vackra region. Vi har tolkat Toscana utifrån oss själva; vi har hoppat över en del måsten som man kan läsa om i utmärkta guideböcker, ett och annat recept kan ha slunkit in från något grannlandskap, en och annan åsikt är kanske bara vår egen. Men Toscana är öppet för alla sinnen. Så skriver författaren och fotografen i sitt förord till Drömmen om Toscana. I boken blandas lyriska naturbetraktelser, romantiska restaurangbesök, givande inköpsturer, kulturhistoriska notiser, aptitretande matbeskrivningar, stimulerande människomöten, personliga reflektioner samt mängder av fina och färgsprakande bilder. Boken är indelad i sex kapitel: En vingård i Toscana, Brödet, Tomater, Pasta, Oliver, Vinet. I kapitlen varvas beskrivningar av natur, råvaror, människor och miljöer med recept och tips om sevärdheter. Totalt finns drygt 50 recept på förrätter, smårätter, pasta, pizza, risrätter, varmrätter, desserter och bröd. Bland läckerheterna kan nämnas friterade zucchiniblommor, marinerad paprika, grillad polenta, tomatpaj, pasta med pesto, pasta med soltorkade tomater och oliver, risotto med spumante, kalvkotletter med citronsås, vildsvinsstek med potatis, citronpaj, olivbröd, mandelskorpor, focaccia och Sienakaka! Boken kompletteras med en liten lista över specifika italienska råvaror, adresslista över hotell, restauranger, museer och andra sevärda ting.