Ett kök i Languedoc

Ett kök i Languedoc
Författare
Medverkande
Förlag B Wahlströms
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor141
Vikt958 gr
Utgiven2005-03-02
SABQcaa
ISBN 9789132331794
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen
Ett av Medelhavsområdets mest spännande kök finns i Languedoc. Det är enkelt och rustikt, men samtidigt varierat. Här häller man en flaska vin i köttgrytan och kryddar med oliver, lufttorkad skinka och vildväxande timjan. Men köket präglas också av Medelhavets färska musslor och ostron.

Mitt i Languedocs oändliga vinodlingar finns en liten by där man fortfarande sover siesta och där maten fortfarande får ta sin tid, både i köket och kring det dukade bordet. Byn heter Puilacher och ligger en dryg mil från Medelhavets sandstränder. Här har journalisterna Nathalie Besèr och Ola Henriksson tillbringat månader med att samla recept och laga mat med hjälp av släkt, vänner och bekanta.

Resultatet är en vackert illustrerad bok med ett 60-tal recept som ger en unik bild av köket, matglädjen och människorna. Lär känna den sydfranska landsbygdens äkta matentusiaster som generöst delar med sig av sin kokkonst. Följ med till ostronodlaren i Mèze och getfarmaren i garriguen. Gå på marknad i Clermont l´Hérault, byfest i Puilacher och vildsvinsmiddag i vingården. Boken är en utmärkt guide till det sydfranska lantköket, både för middagen hemma och som förberedelse inför resan till Languedoc.

Nathalie Besèr och Ola Henriksson är båda journalister på Sveriges Radios Ekoredaktion.

Nathalie Besèr har arbetat som producent, programledare och utrikesreporter, bland annat i Mellanöstern. Hennes rötter finns i den sydfranska byn Puilacher, där hennes far växte upp. Fotografering har alltid varit en av Nathalies passioner vid sidan av jobbet.

Ola Henriksson har sina rötter i Parkalompolo i Tornedalen, men har en drygt tjugoårig kärleksrelation till södra Frankrike och det franska köket. Ola arbetar som nyhetsreporter och producent.

Bokens miljöfotografier är tagna av Nathalie, receptfotografierna av Pepe Nilsson.