Grundläggande principer för undervisning

Grundläggande principer för undervisning
Författare
Förlag Natur & Kultur Läromedel
GenrePedagogik
FormatFlexband
SpråkSvenska
Antal sidor135
Vikt277 gr
Utgiven2023-12-21
SABEab
ISBN 9789127464841

<em>Grundl&auml;ggande principer f&ouml;r undervisning</em> &auml;r en bok om konsten att undervisa. Utifr&aring;n aktuell forskning om l&auml;rares kunnande argumenterar bokens f&ouml;rfattare f&ouml;r fem principer som l&auml;rare beh&ouml;ver beh&auml;rska och utg&aring; fr&aring;n f&ouml;r att bedriva en bra undervisning.

De fem principerna beskrivs ing&aring;ende genom undervisningsprocessens tre faser: planering, genomf&ouml;rande och utv&auml;rdering. Stort fokus l&auml;ggs p&aring; &auml;mnesdidaktik och de didaktiska fr&aring;gorna, vilka hj&auml;lper till att forma m&ouml;tet mellan l&auml;rare, elev och undervisningsinneh&aring;ll.

Varje kapitel inneh&aring;ller reflektionsfr&aring;gor som l&auml;mpar sig f&ouml;r kollegiala diskussioner och boken avslutas med ett kapitel om undervisnings- och kompetensutveckling, d&auml;r de fem principerna utg&ouml;r ett gott underlag f&ouml;r att identifiera vad i undervisningen det &auml;r som ska utvecklas.

Kunskap om undervisning &auml;r k&auml;rnan i l&auml;rarprofessionen och gemensam f&ouml;r alla l&auml;rare, oavsett &auml;mnesinriktning. Det h&auml;r &auml;r d&auml;rf&ouml;r en bok som riktar sig till alla som arbetar eller kommer att arbeta med undervisning.

&rdquo;F&ouml;r att kunna arbeta med undervisningsutveckling beh&ouml;ver det finnas ett fokus p&aring; vad som ska utvecklas. De fem principer f&ouml;r undervisning som vi har presenterat i denna bok utg&ouml;r just ett s&aring;dant underlag.&rdquo;
<strong>Ur kapitel 6</strong>

<strong>Sagt om boken:</strong>

&rdquo;Det &auml;r v&auml;lskrivet, klart och precist. F&ouml;rfattarna arbetar konsekvent utifr&aring;n de didaktiska fr&aring;gorna och grundprinciperna vilket g&ouml;r boken v&auml;l sammanh&aring;llen, med flera exempel p&aring; undervisningssituationer ifr&aring;n olika &auml;mnen. Styrkorna med boken, som riktar sig till alla skolstadier, &auml;r fokuset p&aring; vikten av att g&ouml;ra en bra planering, att f&ouml;rs&ouml;ka f&ouml;rutse vad elever brukar ha sv&aring;righeter med i det aktuella kursinneh&aring;llet samt att ta elevernas "inspel" p&aring; allvar. F&ouml;rfattarna tydligg&ouml;r syftet: att inrikta sig p&aring; den kunskap l&auml;rare beh&ouml;ver f&ouml;r att bli skickliga p&aring; att undervisa.&rdquo;
<strong>Emma Hertley-Lundberg, BTJ-h&auml;ftet nr 4, 2024</strong>

<strong>Anja Thorsten</strong> &auml;r docent i pedagogik vid Link&ouml;pings universitet. Hennes forskningsintressen r&ouml;r relationen mellan undervisning och l&auml;rande, svenskdidaktik, undervisningsutvecklande forskning och didaktiskt ledarskap. Anja har m&aring;ng&aring;rig erfarenhet som l&auml;rare och av att handleda l&auml;rare i grundskolan och gymnasieskolan om undervisningsutveckling.

<strong>Joakim Samuelsson</strong> &auml;r professor i pedagogik med inriktning mot matematikdidaktik vid Link&ouml;pings universitet. Han har undervisat som grundskoll&auml;rare i matematik och naturvetenskapliga &auml;mnen. Hans forskning r&ouml;r undervisningsutveckling och l&auml;rande, med ett s&auml;rskilt fokus p&aring; matematikundervisning samt hur l&auml;rare kan st&ouml;ttas i att genomf&ouml;ra undervisning p&aring; ett kvalificerat s&auml;tt. Joakim har stor erfarenhet av handledning av l&auml;rare i f&ouml;rskolan och grundskolan.&emsp;