Stella Teknik 7-9 Lärarhandledning Digital

Stella Teknik 7-9 Lärarhandledning Digital
Författare
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreTeknik
FormatEbok (nedladdning & online)
SpråkSvenska
Antal sidor300
Vikt0
Utgiven2022-06-17
SABP
ISBN 9789127462502
<h3>Struktur</h3>

Varje komponent i serien har en struktur som st&ouml;ttar l&auml;raren i undervisningen d&auml;r kapitelordningen fungerar som en arbetsg&aring;ng fr&aring;n 7:an till 9:an.

Varje kapitel &auml;r indelat i avsnitt d&auml;r varje avsnitt motsvarar cirka en veckas arbete. Avsnitten b&ouml;rjar med l&auml;randem&aring;l och &auml;mnesspecifika begrepp och avslutas med olika typer av elevuppgifter.

<h3>Spr&aring;kutvecklande</h3>

Faktatexterna st&ouml;djer ett spr&aring;kutvecklande arbetss&auml;tt. Alla rubriker f&ouml;rklarar inneh&aring;llet i efterf&ouml;ljande stycke. &Auml;mnesspecifika och &auml;mnesneutrala ord f&ouml;rklaras l&ouml;pande i br&ouml;dtexten. P&aring; varje uppslag finns &auml;ven instuderingsfr&aring;gor f&ouml;r att hj&auml;lpa eleverna att l&auml;sa texten.

<h3>Elevuppgifter</h3>

I slutet av varje avsnitt finns uppgifter med tydlig koppling till kursplanens m&aring;lpunkter i syftet. Varje kapitel inneh&aring;ller &auml;ven ett antal st&ouml;rre unders&ouml;kningar och projekt som &auml;ven dom &auml;r tydligt kopplade till den aktuella m&aring;lpunkten i syftet.

<h3>Utgivningsplan</h3>

<em>Stella Biologi</em> utkommer VT 2023.
<em>Stella Fysik</em> utkommer VT 2023.
<em>Stella Kemi</em> utkommer VT 2024.

<h2>Det h&auml;r &auml;r Stella Teknik 7-9:</h2>

<em>Stella Teknik 7-9</em> &auml;r ett helt nytt l&auml;romedel med teknikutveckling, konstruktion och design i fokus. L&auml;romedlet &auml;r skrivet f&ouml;r de nya kursplanerna 2021 och tar sikte p&aring; teknik&auml;mnets tre m&aring;lpunkter i syftet: att utveckla f&ouml;rm&aring;ga att reflektera &ouml;ver teknikval och dess p&aring;verkan, att utveckla kunskaper om hur tekniska l&ouml;sningar fungerar och att utveckla f&ouml;rm&aring;ga att genomf&ouml;ra teknikutvecklings- och konstruktionsarbeten.

<h3>Struktur och inneh&aring;ll</h3>

<em>Stella Teknik 7-9</em> har en struktur som &auml;r l&auml;tt att f&ouml;rst&aring; och som st&ouml;ttar l&auml;raren i undervisningen d&auml;r ordningen p&aring; de sex kapitlen &auml;r t&auml;nkta som en arbetsg&aring;ng fr&aring;n 7an till 9an:

1. Teknik som &auml;r h&aring;llfast, best&auml;ndig och stabil
<span >2. Design, teknikutvecklingsarbete och ritningar
</span><span >3. Styra och reglera med teknik
</span><span >4. Kommunicera med teknik
</span>5. Tekniska system
6. Teknik, m&auml;nniska, samh&auml;lle och milj&ouml;

Varje kapitel &auml;r uppdelat i avsnitt d&auml;r varje avsnitt motsvarar ungef&auml;r en veckas arbete. Avsnitten b&ouml;rjar med <a href="https://www.nok.se/link/75b8a130b9f54de5963a4e7c085316bf.aspx" target="_blank" rel="noopener">l&auml;randem&aring;l och &auml;mnesspecifika begrepp</a> och avslutas med olika typer av elevuppgifter.

<h3>Spr&aring;kutvecklande</h3>

Ett stort arbete har lagts p&aring; att skapa en framst&auml;llning som &auml;r tillg&auml;nglig &auml;ven f&ouml;r mindre l&auml;sstarka elever och som st&ouml;djer ett spr&aring;kutvecklande arbete. Alla rubriker f&ouml;rklarar inneh&aring;llet i efterf&ouml;ljande stycke. &Auml;mnesspecifika och &auml;mnesneutrala ord f&ouml;rklaras l&ouml;pande i br&ouml;dtexten. P&aring; varje uppslag finns <a href="https://www.nok.se/link/4b0c5935be7942e589f4174b9eb9e22b.aspx" target="_blank" rel="noopener">&auml;ven instuderingsfr&aring;gor</a> f&ouml;r att hj&auml;lpa eleverna att l&auml;sa texten.

<h3>Tydliga f&ouml;rklaringsmodeller</h3>

I l&auml;romedlet har stor vikt lagts vid att f&ouml;rklara hur de ing&aring;ende delarna i tekniska system samverkar. I dessa f&ouml;rklaringsmodeller anv&auml;nds korta textrutor som &auml;r kopplade till tydliga illustrationer. Det kan till exempel vara en f&ouml;rklaring av hur det <a href="https://www.nok.se/link/4b0c5935be7942e589f4174b9eb9e22b.aspx" target="_blank" rel="noopener">tekniska systemet med att ringa med en mobiltelefon fungerar</a>.

<h3>Elevuppgifter</h3>

I slutet av varje avsnitt finns <a href="https://www.nok.se/link/a743d8e3f8cf46c29dda638abf706ad6.aspx" target="_blank" rel="noopener">tre olika typer av uppgifter</a> som kopplas till kursplanen enligt detta:

<ul> <li>F&ouml;rklara hur delar samverkar i tekniska l&ouml;sningar</li> <li>Beskriva hur tekniken f&ouml;r&auml;ndrats</li> <li>Resonera om konsekvenser av teknikval

</li> </ul> <h3>Projekt</h3>

Varje kapitel inneh&aring;ller &auml;ven <a href="https://www.nok.se/link/d7d271c5f2cc40b99b5c2a86829121d0.aspx" target="_top">tre st&ouml;rre projekt</a> som &auml;r kopplade till kursplanens skrivning om ett teknikutvecklingsarbetes olika faser: Behov, Unders&ouml;kning av olika l&ouml;sningar, Krav p&aring; funktioner, F&ouml;rslag p&aring; l&ouml;sning, Konstruktion, Utpr&ouml;vning och Utv&auml;rdering. Steg f&ouml;r steg hj&auml;lper l&auml;romedlet eleverna genom teknikutvecklingsarbetets olika faser dels med faktatexter och &auml;ven i de projekt d&auml;r eleverna sj&auml;lva f&aring;r arbeta med teknikutveckling och konstruktion.

<h3>Digitala verktyg</h3>

Med Teknik f&ouml;r h&ouml;gstadiet vill vi visa p&aring; m&ouml;jligheterna med digitala verktyg i undervisningen. H&auml;r kommer ni att hitta instruktioner, arbetsuppgifter och <a href="https://www.nok.se/link/58623101cbc84c36929b3bfa889dd6bc.aspx" target="_blank" rel="noopener">f&ouml;rslag p&aring; projekt som utnyttjar bland annat CAD och Microbit</a>.

&nbsp;