Chili + umami

Chili + umami
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreMat och dryck
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor176
Vikt0
Utgiven2025-09-26
ISBN 9789127191815

Kommer du ihåg var du var första gången du smakade chili crisp?

Om svaret &auml;r ja, &auml;r den h&auml;r boken f&ouml;r dig. <em>Chili + umami </em>&auml;r n&auml;mligen till&auml;gnad hela matv&auml;rldens allra mest magiska smakkombination, den av het chili och tr&ouml;stande umami.

Hemligheten ligger i kontrasten. F&ouml;r om chilifruktens karakteristiska capsaicinhetta &auml;r en varning, naturens s&auml;tt att signalera fara, fungerar umamin precis tv&auml;rtom. Den breder ut sig p&aring; tungan, h&auml;nger kvar l&auml;ngre &auml;n n&aring;gon annan grundsmak och eftersom modersmj&ouml;lken &auml;r proppfull av den, &auml;r det den f&ouml;rsta smak en nyf&ouml;dd bebis suktar efter. <em>Chili + umami</em> handlar om sp&auml;nning och tr&ouml;st. Hj&auml;rtklappning och en trygg, lugnande hand under ett tivolibes&ouml;k. En skr&auml;ckfilm. Och n&aring;gon att krypa upp bredvid i soffan.

Kanske &auml;r det d&auml;rf&ouml;r alla chili&auml;tande kulturer har sina varianter. Fr&aring;n thail&auml;ndsk pad krapow och sydafrikansk peri peri via italiensk-amerikansk spicy rigatoni vodka och mexikansk mole till koreansk buldak-kyckling (med ost). I boken f&aring;r du inte bara l&auml;ra dig att laga v&auml;rldens absolut mest smakrika r&auml;tter. Utan ocks&aring; hur du med hj&auml;lp av b&aring;de k&ouml;pta och hemgjorda kondiment som harissa, nduja, gochujang och, just det, chili crisp snabbt och enkelt maxar smakerna och bjuder p&aring; en berg- och dalbanef&auml;rd till middag.