Smaker : Örter & kryddor
Författare | |
---|---|
Medverkande | |
Förlag | Natur & Kultur Allmänlitteratur |
Genre | Mat och dryck |
Format | Inbunden |
Språk | Svenska |
Antal sidor | 160 |
Vikt | 714 gr |
Utgiven | 2024-11-01 |
SAB | Qcaa |
ISBN | 9789127188433 |
<p class="">Man brukar säga att matlagning i grunden handlar om att hitta en harmonisk balans av grundsmaker, som salt och sött, syrligt och beskt – men det räcker inte för att skapa något oförglömligt. Till det behövs något mer, något som får rätten att dofta och smaken att överraska. Det behövs en smaksättning. <p class="">Den gemensamma nämnaren för recepten i Tommy Myllymäkis nya bok är de kryddor och örter som ensamma eller i kombination lyfter en rätt och skapar det verkligt karakteristiska och unika. Recepten är inte tillkrånglade eller pretentiösa utan konstruerade utifrån idéer om smak som formats i Tommys huvud under många år i framgångsrika krogkök. <p class="">Klassiska manér blandas med moderna infall, från frukosträtter och lunch till snacks, middag och efterrätt. Rakt på sak och utan krusiduller, som zucchinisallad med jalapeño, thaibasilika & fetaost, avokadotoast med örtrelish eller torsk med brynt smör, soja, citrongräs & ingefära. <p class="">Tommy vill inspirera hemmamatlagare till att våga botanisera bland smaksättarna. Vilka självklara smakkombinationer ska du inte missa och vilka oväntade och lyckade smakkamrater finns att upptäcka? <p class="">Tommy Myllyäki driver sen 2020 restaurang AIRA på Djurgården, Stockholm. Han är författare till en serie grundkokböcker – <em>Såser</em>, <em>Fisk & skaldjur</em>, <em>Kött, vilt, fågel</em>, <em>Grönsaker</em>, <em>Sallad</em>, <em>Myllymäkis menyer </em>och <em>Soppa, potage & buljong</em> som blivit moderna klassiker. Sen 2023 är Tommy domare i Sveriges mästerkock.