Ris

Ris
Författare
Medverkande
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreMat och dryck
FormatEbok (PDF)
SpråkSvenska
Antal sidor248
Vikt0
Utgiven2023-09-29
SABQca
ISBN 9789127184909

<strong>Finalist till Cajsa Warg-priset &Aring;rets kokbok</strong>

"En kokbok som borde finnas i alla k&ouml;k."
<em><strong>Allers</strong></em>

Arroz, fried rice, sushi, tahdig, onigiri, jollof, biryani, nasi goreng, mejadra, risotto, jambalaya och paella. Ris &auml;r m&aring;nga g&aring;nger inte bara ett tillbeh&ouml;r utan en hel r&auml;tt.

Beroende p&aring; vilken sort du anv&auml;nder f&aring;r du olika typer av smakupplevelse &ndash; det kan vara sticky, kr&auml;migt, luftigt, krispigt, n&ouml;tigt, parfymerat eller klibbigt. Dessutom tar riset upp smak av b&aring;de kryddor och buljong p&aring; ett unikt s&auml;tt under tillagningen.

Runt om i v&auml;rldens alla k&ouml;k hittar du olika typer av ris. Basmati, jasmin, sticky rice, rundkornigt, arborio, carnaroli, bomba, svart, brunt och r&ouml;tt ris. Under m&aring;nga &aring;r har de stora risf&auml;lten massproducerat ris, men p&aring; senare tid har sm&aring; regenerativa risodlare b&ouml;rjat t&auml;nka om och man f&ouml;rs&ouml;ker nu hitta nya l&ouml;sningar f&ouml;r att minska klimatp&aring;verkan och lyfta smaken och de ur&aring;ldriga kultursorterna.

I boken kan du l&auml;sa om olika typer av rissorter som finns i v&auml;rlden, odling, historia och om en resa till risodlingar i norra Italien. Bokens 90-tal recept bygger alla p&aring; ris. Inget ris &ndash; ingen r&auml;tt.

<strong>Tove Nilsson</strong> har tidigare gett ut <em>Ramen</em>, <em>Thai hemma</em>, <em>&Auml;gg &ndash; recept &amp; teknik</em> och <em>Soda, lemonad &amp; snacks</em>. F&ouml;rutom att skriva kokb&ouml;cker arbetar hon som matstylist och kock i TV4:s Nyhetsmorgon. Tove driver ocks&aring; den uppskattade mat- och odlingspodden <em>Jordkommissionen</em> med kollegan Lotta Lundgren.

...................................

<blockquote>

fantastisk djupdykning i risr&auml;tter fr&aring;n hela v&auml;rlden.

VEGO

Tove Nilsson &auml;r tillbaka med en ny gastronomisk djupdykning och denna g&aring;ng &auml;r det ris som st&aring;r i fokus, b&aring;de bildligt och bokstavligt talat.

N&ouml;jesguiden

Alla recept har tydliga tillagningsanvisningar och &aring;tf&ouml;ljs av personliga tips och introduktioner till r&auml;tten. (...) Ris &auml;r en inspirerande kokbok med genomarbetade recept d&auml;r man &auml;ven f&ouml;rst&aring;r hur viktig r&aring;varan &auml;r f&ouml;r stora delar av jordens befolkning eftersom recepten har s&aring; m&aring;nga olika kulturella influenser.

BTJ

... bokens 90 recept &auml;r en resa att minnas och ha till hands. Extra plus i kanten f&ouml;r den alltid eminente Roland Perssons inbjudande bildv&auml;rld.

Gourmet

Det &auml;r en oerh&ouml;rd bok.

Martina Thun, RIX FM

<span dir="ltr" role="presentation">I boken</span> <span dir="ltr" role="presentation">Ris</span> <span dir="ltr" role="presentation">har Tove Nilsson samlat all kunskap </span><span dir="ltr" role="presentation">och de b&auml;sta tipsen och recepten som </span><span dir="ltr" role="presentation">f&aring;r dig att njuta av ris p&aring; nya vis.</span>

<span dir="ltr" role="presentation">Matmagasinet</span>

</blockquote>

&nbsp;

<strong>Vinnare i kategorin <em>B&auml;sta foto</em> i &Aring;rets Svenska M&aring;ltidslitteratur 2023.&nbsp;</strong>