Masala mama : en introduktion till det bengaliska köket

Masala mama : en introduktion till det bengaliska köket
Författare
Förlag Natur & Kultur Digital
GenreMat och dryck
FormatEbok (PDF)
SpråkSvenska
Antal sidor176
Vikt0
Utgiven2023-09-14
SABQca
ISBN 9789127181304

<strong>Vinnare i kategorin <em>Etniska kokb&ouml;cker</em> i &Aring;rets Svenska M&aring;ltidslitteratur 2023.&nbsp;</strong>

<span >Curry! Ni &auml;ter v&auml;l mycket curry?</span>

Det &auml;r en fr&aring;ga jag fick under min uppv&auml;xt i Sverige, och jag svarade n&aring;got f&ouml;rvirrat nej &ndash; f&ouml;r den gr&auml;ddbaserade ljusa curryn i skolan var n&aring;got helt annat &auml;n de r&auml;tter jag &aring;t hemma. Nu 20 &aring;r senare har jag f&ouml;rst&aring;tt att m&aring;nga svenskar faktiskt inte har den blekaste aning om vad v&aring;r mat faktiskt &auml;r.

Det bengaliska k&ouml;ket &auml;r proppfullt med aromatiska kryddor, f&auml;rska gr&ouml;nsaker, linser, k&ouml;tt och fisk. Den h&auml;r introduktionen inneh&aring;ller ett 70-tal personliga recept som fungerar utm&auml;rkt att laga hemma &ndash; allt fr&aring;n p&aring;litliga vardagshj&auml;ltar och grym street food till n&auml;stan &ouml;verd&aring;diga festm&aring;ltider. Majoriteten av r&auml;tterna &auml;r typiska klassiker, nedskrivna precis som de lagas i de flesta hem i Bangladesh, anpassade efter de r&aring;varor som finns i Sverige.

Med stor sannolikhet l&auml;r du dock snart vilja g&ouml;ra ett bes&ouml;k i en aff&auml;r med sydasiatiska varor f&ouml;r att bl&aring;sa nytt liv i skafferiet och inf&ouml;rskaffa n&aring;gra sj&auml;lvklarheter som senapsolja, ghee och dadelsocker. I boken f&aring;r du dessutom l&auml;ra dig mer om typiska r&aring;varor och matlagningstekniker samt hur du &auml;ter bengalisk mat p&aring; ett genuint s&auml;tt.

<strong>Rizwan Qadery</strong> v&auml;xte upp i Norrk&ouml;ping med f&ouml;r&auml;ldrar som invandrat fr&aring;n Bangladesh. Under barndomen tillbringade Rizwan m&aring;nga somrar i landet, och n&auml;r ett brinnande matlagningsintresse v&auml;xte fram blev den bengaliska maten ett s&auml;tt f&ouml;r honom att utforska och f&ouml;rst&aring; sin bakgrund. Inf&ouml;r skrivandet &aring;kte Rizwan tillbaka till Bangladesh f&ouml;r att djupdyka regionens matlagningskonst &ndash; resultatet blev debutboken <em>Masala mama</em>.

.....................................

<blockquote>

Bokens 70 recept &auml;r en aromatisk introduktion till ett f&ouml;r oss svenskar t&auml;mligen obekant k&ouml;k. Vi har redan f&ouml;r&auml;lskat oss i aloo bhorta, den bengaliska versionen av potatismos.

SvD

... hyllar bengalisk husmanskost och utforskar kulturen som format den. Det &auml;r &aring; ena sidan en ganska klassisk kokbok med cirka 150 recept, f&ouml;rdelade mellan kapitel som Br&ouml;d, K&ouml;tt, Fisk &amp; skaldjur etc. &Aring; andra sidan &auml;r det en djupare personlig ber&auml;ttelse om k&auml;rleken till den bengaliska maten och traditionerna.

BTJ

Rizwan Qaderys kokbok Masala mama ger en trevlig introduktion till det bengaliska k&ouml;ket

Allers

Det &auml;r kryddor, tekniker, personliga ber&auml;ttelser, reseminnen och m&ouml;ten. Dessutom en otroligt vacker bok att bl&auml;ddra igenom.

VEGO

Kokboken som tar dig till matkulturen i Bangladesh

Vagabond

</blockquote>