Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847

Svarta Saint-Barthélemy : människoöden i en svensk koloni 1785-1847
Författare
Förlag Natur & Kultur Allmänlitteratur
GenreHistoria och arkeologi
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor277
Vikt670 gr
Utgiven2022-01-14
SABKcx-qchb
ISBN 9789127174740

"Att säga att Fredrik Thomassons bok, som strikt fokuserar på slavarnas egna öden under svensk regim, fyller en lucka är följaktligen en underdrift. Inte ens specialister på ämnet - och dit räknar jag mig själv - har tidigare känt till de människoöden han presenterar."
<em>Dick Harrison, Svenska Dagbladet</em>

&rdquo;I Fredrik Thomassons bok ges en annan, mindre smickrande bild av Sverige som kolonialmakt - en mer sanningsenlig redog&ouml;relse som borde ha en given plats i den svenska historieskrivningen.&rdquo;
<em>G&ouml;teborgs-Posten</em>

"F&ouml;rfattaren har utf&ouml;rt en mycket betydelsefull forskningsinsats d&auml;r han p&aring; ett utm&auml;rkt s&auml;tt belyser ett omr&aring;de som inte tidigare varit k&auml;nt. ... Denna l&auml;ttillg&auml;ngliga bok v&auml;nder sig till breda grupper av samh&auml;lls- och historieintresserade." Betyg 5 = Briljant.
<em><span >Christer Olsson, Bibliotekstj&auml;nst</span></em>

"Utan &ouml;verdrift kan man nog konstatera att Thomassons bok &auml;r det viktigaste som hittills har skrivits om den svenska kolonin. D&auml;rtill p&aring; ett f&auml;ngslande, tankev&auml;ckande och l&auml;sv&auml;rt s&auml;tt."
<em><span >Niclas Sennerteg, Bor&aring;s Tidning</span></em>

"Med sitt r&auml;tts- och socialhistoriska perspektiv ger s&aring;ledes Fredrik Thomassons bok en unik inblick i det svenska slavlivet. Han v&auml;nder sig dessutom till en bred publik. ... Det h&auml;r &auml;r en omskakande bok som f&ouml;rtj&auml;nar m&aring;nga l&auml;sare eftersom den tar upp en sida av svensk historia som inte ber&auml;ttas s&aring; ofta, om hur ocks&aring; Sverige agerade h&aring;rdf&ouml;r kolonialmakt och var involverad i den transatlantiska slavhandeln."
<em>Bo Eriksson, Dagens Nyheter</em>

Sverige blev en slavnation n&auml;r den karibiska &ouml;n S:t Barth&eacute;lemy togs i besittning 1785. Slavar och s&aring; kallade fria svarta var i majoritet &auml;nda till det svenska slaveriet avskaffades 1847.

<span >Svarta S:t Barth&eacute;lemy skildrar f&ouml;r f&ouml;rsta g&aring;ngen denna svarta befolknings h&aring;rda levnadsvillkor. H&auml;r m&ouml;ter vi bland andra ton&aring;rsflickan Marie Catherine och tv&auml;tterskan Suzannah, vilka n&auml;stan misshandlades till d&ouml;ds av sina &auml;gare. Vi tr&auml;ffar den br&aring;kiga svarta adelsdottern Ulrica Montgomery, fris&ouml;ren Jean-Pierre som piskades f&ouml;r att ha f&ouml;rsvarat sig mot en vit man, Daly som hoppades vinna friheten med hj&auml;lp av magiska dekokter, Sophie som f&ouml;rs&ouml;kte att fly &ouml;n i manskl&auml;der, pojken Richard som torterades p&aring; slavskeppet Stockholm, och m&aring;nga andra.</span>

<span >Mitt i slaveriets och slavhandelns grymheter ges &auml;ven glimtar av ett rikt socialt liv och exempel p&aring; hur svarta inv&aring;nare hj&auml;lpte varandra trots risken f&ouml;r h&aring;rda straff. Utifr&aring;n r&auml;tteg&aring;ngsprotokoll och slavlagar s&auml;tts S:t Barth&eacute;lemys historia i ett st&ouml;rre sammanhang och Sveriges f&ouml;rflutna som kolonialmakt och slavnation konkretiseras och gestaltas genom den svarta befolkningens &ouml;den.
<span >
&rdquo;Bokens styrka &auml;r de enskilda m&auml;nnisko&ouml;den som Fredrik Thomasson f&ouml;rm&aring;r lyfta fram ur arkiven.&rdquo;&nbsp;
</span><em>Vestmanlands L&auml;ns Tidning</em></span>

<span >"I Svarta S:t Barth&eacute;lemy har Uppsalahistorikern Fredrik Thomasson pl&ouml;jt fuktskadade och insektsgnagda r&auml;tteg&aring;ngsprotokoll fr&aring;n den ofruktbara &ouml; som var Sveriges besittning i V&auml;stindien mellan 1784 och 1878. Det har blivit en livlig ber&auml;ttelse om ett antal enskilda m&auml;nnisko&ouml;den ur den svenska rasismens blodiga historia."
</span><em ><span >Carsten Palm&aelig;r, Aftonbladet</span></em>