Den svenska målarkonstens historia

Den svenska målarkonstens historia
Författare
Förlag Albert Bonniers Förlag
GenreKonst
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor280
Vikt0
Utgiven2001-09-28
SABIe-c
ISBN 9789100568740
Köp på AdlibrisKöp på BokusKöp på BookOutletSök på Bokbörsen

Hela den svenska målarkonsten i en volym!

Den svenska målarkonstens 900-åriga historia presenteras här. Den är genomillustrerad med samtliga 450 bilder i färg. Den börjar med 1100-talets kalkmåleri i kyrkorna och slutar med 1990-talets Ernst Billgren. För att ge sig i kast med ett så omfattande ämne, krävs både mod och förmåga att skriva om alla de stora målarna och deras mest kända målningar på ett medryckande sätt. Dessa egenskaper besitter Märta Holkers i ovanligt hög grad. Hon berättar personligt och engagerat om allt från medeltidens frodiga bildvärld till våra dagars kultfigurer. Med säker hand leder hon oss genom 1500-talets praktfulla renässans, 1600-talets dramatiska barock och 1700-talets växlande konststilar. Hon skriver lika initierat om 1800-talets nationella måleri som om 1900-talets många -ismer.

Varje århundrade inleds med en historisk översikt, en tidsaxel med porträtt av seklets svenska regenter och tydliga exempel på tidens måleri. Varje kapitel har bilder och notiser i marginalerna, vilket hjälper läsaren att placera måleriet i dess kulturhistoriska sammanhang. Vissa målningar analyseras i detalj: särskilt intressanta partier är förstorade och förklarade. Andra verk är försedda med längre bildkommentarer som tar upp olika aspekter.

Märta Holkers är en mästare på att reda ut snåriga begrepp i konstens värld. Hon skriver klart och lättbegripligt. Hennes text är så livfull att man till och med blir nyfiken på 1600-talets porträttkonst. Hon skriver om det svenska måleriet så att läsaren känner sig både kunnig och begåvad.

Märta Holkers (född 1946) är kulturjournalist med speciell inriktning på konst och konsthantverk. Hon är fil. kand. med konstvetenskap som huvudämne, men måleriets historia har hon studerat sedan tidiga tonåren. Efter journalisthögskolan i Göteborg var hon producent vid utbildningsradion i tio år, samtidigt som hon studerade vid Stockholms universitet. 1980–88 var hon pressekreterare på Nationalmuseum. Sedan åttiotalets slut är hon fri skribent, flitig medarbetare i Svenska Dagbladet, Antik&Auktion och en rad andra tidskrifter. Hon har också haft redaktörsuppdrag samt skrivit specialartiklar om glas och keramik till ett flertal utställningskataloger, däribland Bortom bruken. Svenskt studioglas 30 år samt Swedish Glass (Smålands museum 1998 resp. 1999). I verket The Brilliance of Swedish Glass 1918–1939 (Yale University Press, New York 1996) skriver hon om Orrefors glas i offentlig miljö.

Hon har gett ut två böcker på Carlssons förlag: Edvin Öhrström. Skulptör i glas (1991) och Pendlande ljus. Tennljusstakar av Rolf Swedberg (1992).