Förra året instiftades Bokmässans bildningsstipendium. Under mässan 2018 delades årets stipendium på 25 000 kronor ut till dramatikern, regissören och skribenten Stina Oscarson.
Stipendiaten Stina Oscarson är dramatiker och regissör och har bland annat varit chef för radioteatern vid Sveriges radio och för Orionteatern i Stockholm. Dessutom har hon skrivit böckerna Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? (Leopard) och Inte en berättelse (Atlas).
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
Bildningsstipendiet instiftades 2017 med utgångspunkt i litteraturens förmåga att låta oss dela en annan persons verklighet, samt i skolans, bibliotekens och kulturens roll som kunskapsförmedlare om världen. Första året gick stipendiet till Lerums gymnasium, för deras arbete med att främja dialog, fördjupa elevernas förståelse av historien och utmana förutfattade meningar.
Årets jury bestod av Katti Hoflin, kulturchef VGR, Mouna Esmailzadeh, läkare, PhD i neurovetenskap och entreprenör, Roger Säljö, doktor i pedagogisk psykologi, Johanna Hansson, ordförande i Svensk biblioteksförening samt Annica Andersson, juryordförande och ansvarig för skola och bibliotek på Bokmässan.
De tilldelade Stina Oscarson årets stipendium på 25 000 kronor med motiveringen:
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
”Med det skrivna ordet och samtalet som verktyg för hur djup kunskap och sann bildning, strävan efter förståelse, ständigt lärande och modet att lära om – kan förflytta berg och förändra världar, skapas sann tolerans och tro på demokratisk utveckling.
Viljan och modet att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar är outsinlig. Genom att aldrig vika för de svåra frågorna fortsätter sökandet efter människans vilja att berätta, lyssna, dela med sig och mötas. Även i mötet med de stora begreppen – tolerans, demokrati och bildning – avkrävs respekt för människan och den värld människan bär på i detta arbete.
I en tid av polarisering, där samhällsklimatet snarare handlar om att hitta en grupp att hålla med, krävs det mod att ensam föra vidare kunskap, formulera den värld vi lever i och ställa de frågor som annars skulle utebli – för att ge nästa generation verktyg att förändra till det bättre. DET är respekt.”