Streamingtjänsten Ugglo erbjuder skolor och förskolor inlästa bilderböcker för läs- och språkinlärning. ”Vi vill att barn i skolor och förskolor ska läsa mer. Det åstadkommer vi genom att vi har nästan 1 000 bilderböcker, inlästa av skådespelare”, säger Nils Ohlsén, medgrundare.
Ugglo grundades 2017 och har i dagsläget runt 1 000 titlar i sin katalog och över 10 000 elever och barn på licens via olika kommuner, förskolor och skolor. De beskriver sig som en ”ljudbilderbokstjänst”, vilket innebär att de erbjuder bilderböcker där ljud och bild samspelar.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Det måste vara en upplevelse att läsa, annars ägnar sig barnen åt Youtube och spel på läsplattan istället. Vi vill bidra till att man använder läsplattan till något nyttigt, så kallad positiv skärmtid, säger Jens Malmqvist, medgrundare.
– Vi kombinerar bilderboken med ljudboken. För att göra ljudboken riktigt attraktiv för barn anlitar vi skådespelare som har förmåga att på ett lekfullt och fängslande sätt fånga barnens uppmärksamhet och fantasi, säger Nils Ohlsén.
Ugglo står med andra ord själva för inläsningen av böckerna – i de fall då en inläsning inte redan finns till hands.
Hur är det att som ny aktör hitta samarbeten med förlagen?
– Vi har nära samarbeten med många förlag och upplever att intresset för streaming ökar hela tiden. Förlagen behöver precis som musik- och filmbranschen anpassa sig till en förändrad marknad och nu börjar vi se att det genererar betydande intäkter till både förlag och författare. Det digitala formatet skapar också möjligheter att nå ut till en större marknad utanför Sverige där de flesta förlag i Sverige idag inte har någon närvaro. Svenska barnböcker är väl ansedda över hela världen och det finns mycket spännande att göra, säger Jens.
Utbudet består både av sagor och läromedel inom olika ämnen, från förskola upp till grundskola. Ugglo satsar även på ett brett språkutbud, och de erbjuder ett hundratal bilderböcker inlästa på över 30 olika språk. Detta gör att även barn som kommer från andra länder får möjlighet att ta del av svenska sagor, ta del av utbildningsmaterial och träna läsförståelse på sitt eget språk.
Den första tiden på marknaden har Ugglo mötts av ett fint gensvar från förskolor och skolor.
– Skolvärlden är en marknad som oftast kan vara ganska svår att jobba mot, det finns många tjänster som tävlar om skolans pengar. Men vi märker att det finns ett behov av vår tjänst och vi tror på ljudbilderboken. Man knäcker inte läskoden bara genom att lyssna, säger Nils.
Ugglo har bland annat tagit hjälp av före detta universitetslektor i pedagogik Bo Sundblad när de utvecklat sin tjänst. Enligt honom är det viktigt att tidigt exponera barn för skriftspråket genom bild, text och ljud. Genom att kombinera dessa får barnen en förförståelse för texten som underlättar läsinlärningen.
Att ljudböcker kan vara en bidragande faktor i att stärka läsförmågan verkar många vara överens om. I en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av streamingtjänsten Bookbeat framkommer att nästan 8 av 10 lärare och andra som arbetar inom utbildning att ljudböcker kan bidra till barn och ungas läs- och skrivkunskaper.
2017 intervjuade Boktugg Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid filosofiska institutionen på Lunds universitet, som menade att bara lyssna på ljudböcker inte tränar läsförmågan:
– Att läsa är en träningssak och vad man missar med en ljudbok är själva lästräningen. Så länge läsförmågan redan är uppövad spelar det inte så stor roll om du lyssnar eller läser själv – men för någon som behöver öva upp läsförmågan är det att föredra att läsa en bok själv, sa Peter Gärdenfors till Boktugg.
För de som ännu inte kan läsa själva eller behöver träna läsförmågan kan med andra ord en streamingtjänst med inlästa bilderböcker vara till stor hjälp, vuxna finns ju inte alltid till hands. Kanske finns det ett hål på marknaden här, som Ugglo har potential att fylla?
Titlar som just nu toppar läsningen i Ugglos tjänst:
1. Dagspöket på sjukhus av Jujja Wieslander och Jens Ahlbom
2. Här kommer brandbilen av Arne Nolin och Jonas Burman
3. Vems mormor? av Stina Wirsén
4. Ludde och någon av Ulf Löfgren
5. Vem är borta? av Stina Wirsén
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!