En svart dag för internet – länkskatt, censurfilter och selfieförbud

Filter eller censur? Helt klart är att kontroversiella artikel 13 riskerar att döda dagens internet på flera sätt. Foto: iStock.

Förläggareföreningen, Författarförbundet och ALIS jublar medan alla författare, journalister och läsare borde gråta när länkskatt, censurfilter och förbud mot att filma på fotbollsmatcher röstades igenom av EU-parlamentet.

Jag har svårt att förstå att det är verklighet. Det känns som en dålig Monty Python-sketch där ett antal organisationer som i vanliga fall försvarar det fria ordet och slåss mot alla former av censur väljer den andra sidan.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Läs den längre artikeln från igår för en bakgrund.

Själva lagförslaget är ett dåligt skämt. Hur är det då möjligt att upphovsrättslobbyn lyckas baxa det så här långt? Ja, senaste veckan har de framgångsrikt spridit det falska narrativet att allt motstånd mot förslaget har sponsrats av Google och Facebook. Till skillnad då från förslaget som från första början sponsrats av musikindustrin och de stora mediehusen.

Istället för att förändra och förbättra sina egna affärsmodeller så att de bättre passar för 2018 och därefter, använder de sina pengar för att försöka hindra utvecklingen och vrida tillbaka klockan.

De säger att de vill att upphovsmän ska få betalt för sitt arbete. Samtidigt är de uppenbarligen beredda att offra konstnärlig frihet, satir, möjligheterna att göra research och konkurrens av små aktörer.

SVT rapporterar:
Enligt Euobserver röstade 438 parlamentariker för lagen, och 226 emot.
– Det här sänder ett viktigt budskap till Europas kreativa näringsliv, sa Axel Voss, tysk högerparlamentariker enligt sajten.

Just den här typen av länk som du hittar ovan, den är vanlig i traditionella medier. Men nu tycker medierna att alla andra ska betala om de gör så här. Men själva ska de förstås få ett undantag och tillåtas fortsätta (med deras resonemang) stjäla nyheter och dra nytta av andras arbete.

Emanuel Karlsten, den enda (?) svenska journalisten som granskat frågan och faktiskt försökt få sina kollegor att inse dårskapen var på plats och skriver på Twitter:
HELT OTROLIGT! Till stående ovationer röstade parlamentet igenom hela förslaget, inklusive länkskatt, filter och förbud att filma fotbollsmatcher.
Det här är en djupt mörk dag för internet.

Det är bara att hålla med. Jag hoppas att alla förlag och författare och journalister som läser detta och funderar över konsekvenserna tar sina representanter i örat och ställer den givna frågan: Vad i h-e har ni gjort?

Författarförbundet kan ju fundera över det faktum att jag hittills inte träffat på en enda författare som tycker att förslaget är bra. Kanske för att vi i allmänhet inte gillar censur och föredrar att man kan söka och hitta många olika källor på Google, inklusive dagstidningar. Kanske för att vi gillar att man ska kunna citera och länka fritt och för att satir är en viktig del i ett öppet samhälle. Ja, alla vi författare vill självklart få betalt för vårt jobb men vi är inte så dumma att vi tror att Artikel 11 och 13 kommer att bidra det minsta lilla till att åstadkomma detta. Den som tror det har blivit upplurad på läktaren av musikindustrin och mediebolagen som i sin tur ännu en gång lurar sig själva. Hade de fått bestämma hade vi fortfarande haft enbart LP-skivor och papperstidningar.

Just det, snart får du inte filma på fotbollsmatcher med mobilkameran. Hårddraget är den galna trippeln nu fullbordad: länkskatt, censurfilter och selfieförbud. Grattis EU-medborgare!

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Lucas Lund deckardebuterar med ”Morden på Park Lane”

”Morden på Park Lane” är en berättelse som riktar sig främst till dig som gillar spänning och mordgåtor, här i brittisk miljö.

Den förmögne Angus MacFergus bor i ett stort hus i centrala London tillsammans med sin syster,