Inför valet del 2 – Så vill partierna öka läsförståelsen

Valet 2018 ur bokbranschens perspektiv. Västra riksdagshuset speglas i Strömmen. Till vänster i bild syns Rosenbad. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag. Bokhögsbild från iStock.

De flesta är rörande överens om att god läskunnighet är essentiellt. Men vad vill riksdagspartierna göra för konkreta läsfrämjande åtgärder? Svaren får du här.

Igår kollade vi partiledarnas läsvanor. Idag är det dags för del 2 i Boktuggs serie inför valet. Frågan vi ställde till riksdagspartierna var: Vilka läsfrämjande åtgärder vill ni införa för att få fler människor att läsa böcker?

Att läskunnighet och tillgången till böcker är en central fråga är tydligt hos de partier som svarade på Boktuggs enkät (samtliga riksdagspartier förutom Sverigedemokraterna). Flera av partierna framhäver bibliotekens betydelse och vill vidta åtgärder för att stärka tillgången till fysiska och bemannade bibliotek både i och utanför skolan. Vikten av lärarledd tid och mer svenskundervisning i skolan nämns av flera partier. En annan återkommande punkt är läsfrämjande insatser och aktiviteter under skolloven.

Här är partiernas förslag på läsfrämjande åtgärder

Centerpartiet

Det behövs samlade insatser från folk- och skolbiblioteken samt från civilsamhället. Det är viktigt med ett brett arbete kring frågan så att alla barn och unga kan få del av läsfrämjande verksamheter. Exempel på detta kan vara samarbete med fritidsgårdar, insatser för att främja att föräldrar läser med sina barn högre upp i åldrarna och läsfrämjande aktiviteter inte minst på skolloven.

Kristdemokraterna

God läsförståelse är nyckeln till framgång i de flesta av skolans ämnen och grunden för ett livslångt lärande och ett aktivt liv som samhällsmedborgare. Därför är det oroande att internationella kunskapsmätningar visar på svenska elevers bristande läsförståelse. Därför vill vi ge elever mer lärarledd tid och särskilt prioritera svenska och läsning. Vi bedömer att det fortfarande kommer att behövas mer insatser för att värna en god utveckling av läsförståelsen och undervisningstiden i ämnet svenska med fokus på läsning bör på sikt utökas. Det civila samhället är också viktigt och ska stöttas. De kan söka pengar från bland andra statens kulturråd för läsfrämjande insatser.

Liberalerna

Liberalerna sätter skolan först, och läsning ska ha en särställning. Alla unga ska få upptäcka litteraturen och läsglädjen. Alla skolor ska ha skolbibliotek med utbildad skolbibliotekarie. Litteratur och läsning ska också ha hög prioritet i kulturpolitiken. Bra bibliotek är en grundläggande service i ett liberalt samhälle.

Miljöpartiet

Under mandatperioden har läsfrämjande insatser vidtagits inom skol- och kulturområdet. En läsdelegation har lämnat förslag om fler insatser för ökat läsande. Projektet Hela Sverige läser med barnen är en samlad insats för att främja läsande. Projektet Bokstart har stärkts och läsfrämjande insatser i samband med skollov har finansierats och genomförts. Biblioteken i hela landet har stärkts. Detta ambitiösa arbete med läsfrämjande behöver fortsätta. Det läsfrämjande arbetet i skolan ska stärkas ytterligare. Estetiska ämnen i gymnasiet ska bli obligatoriskt. Biblioteksväsendet behöver utvecklas så att en ökad tillgång till bemannade bibliotek finns i hela landet. Elever i skolan ska ha tillgång till bemannade skolbibliotek. Folkbildningen och projektet Skapande skola ska stärkas.

Moderaterna

Moderaterna vill utöka undervisningstiden i grundskolan med en timme mer per dag. Undervisningstiden behöver öka i alla ämnen i lågstadiet men främst bör utökningen ske i svenska och matematik, eftersom det viktigaste målet med lågstadiets läroplan är att eleverna ska lära sig läsa, skriva och räkna. Målet är att svenska och matematik ska utgöra två tredjedelar av undervisningen på lågstadiet. Det innebär att tre av de fem nya undervisningstimmarna som vi vill införa per vecka ska avsättas till svenska och matematik.

Socialdemokraterna

Läsdelegationen samlade aktörer i syfte att ta fram förslag om insatser för läsning i och utanför skolan. Läsdelegationen, som samlat aktörer från skola, kultur, idrott och föreningsliv lämnade sitt betänkande i juni 2018 med förslag som syftar till att ge alla barn och unga likvärdiga förutsättningar för en fullgod läsförmåga och lustfyllda läsupplevelser.

Regeringens insats Bokstart, som är ett samarbete mellan barnhälsovård och folkbibliotek i syfte att stimulera små barns språkutveckling, har utökats. Regeringen tillför 10 miljoner kronor årligen 2017–2020.

Regeringen tillför 5 miljoner kronor årligen 2017–2020 för läsfrämjande insatser under skollov. För att stötta läsrörelsens initiativ ”Läslov vecka 44” vill regeringen bland annat stödja läsfrämjande aktiviteter inför och under skollov.

Från och med 2015 kan medel fördelas till litteratur och läsfrämjande verksamheter inom ramen för kultursamverkansmodellen.

Läsfrämjande insatser i förskolan har förstärkts. I vårpropositionen 2018 tillfördes Kulturrådet 50 miljoner kronor för läsfrämjande insatser och inköp av litteratur vid förskolor.

Socialdemokraterna kommer att ha en fortsatt hög ambitionsnivå när det gäller läsfrämjande åtgärder.

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet anser att tillgängligheten till fysiska bibliotek behöver öka och att det behöver vidtas åtgärder för att garantera att alla medborgare i landet på ett eller annat sätt har tillgång till ett fysiskt bibliotek inom ett rimligt avstånd. Det behöver därför vidtas åtgärder för att motverka den negativa utvecklingen med att allt fler bibliotek, biblioteksfilialer och bokbussar etcetera försvinner. Vänsterpartiet anser även att den uppsökande biblioteksverksamheten och arbetsplatsbibliotek är viktiga. Biblioteken bör således bedriva olika typer av uppsökande verksamhet och det bör även i högre utsträckning än vad det görs i dag inrättas bibliotek på arbetsplatser, sjukhus och andra institutioner. Inte minst är det viktigt med anstaltsbibliotek. Vi vill stärka skolelevernas rätt till skolbibliotek bemannade av bibliotekarier.

Sverigedemokraterna har inte besvarat Boktuggs enkät.

Jobbar du i bokbranschen? Läs Analysbrevet och prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.