Fotbolls-VM 2018 tog (äntligen?) slut i söndags. Bokförlag i flera länder planerar nu för snabb utgivning av böcker om hur det gick för respektive landslag.
Vi har redan berört vad författare kan lära av fotbolls-VM när det gäller dramaturgi och berättarteknik. Vi vet också att det inför VM 2018 kom ut en hel del fotbollsböcker i Sverige. När det skrivs och pratas fotboll i två månader är det förstås helt rätt tid att ge ut fotbollsböcker.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
Men hur är det med alla berättelser om fotbolls-VM 2018? Framgångssagorna som skrevs av exempelvis Sverige, England, Frankrike, Kroatien och Belgien? Eller fiaskona för Tyskland, Argentina, Brasilien och andra fotbollstokiga länder?
Ja, i England (Storbritannien har flera olika landslag i fotbollssammanhang) så jobbar de brittiska förlagen hårt för att få ut böcker om VM 2018. HarperCollins ska ge ut en bok med titeln England’s Heroes: A Tribute to our Young Lions redan den 9 augusti. Redan och redan, det är ju med bokbranschens mått snabbt. Det är inte i närheten av att konkurrera med tidningarnas bilagor. Boken skrivs förresten i samarbete med dagstidningen Sun, av deras reportrar, och delar av den utgörs av matchreferat, skriver The Bookseller.
Trots att England alltså inte lyckades ta sig till final i VM så har landslaget hyllats för att de överträffat alla förväntningar. Förbundskaptenen Gareth Southgate har fått en stor del av äran och han föräras nu med boken Zero to Hero: The Southgate Story, skriven av sportjournalisten Rob Mason, som ska ges ut den 23 augusti av G2 Entertainment och St. James’s House Publishing, enligt The Bookseller. Southgate är blott den tredje engelske förbundskaptenen som lyckats ta landslaget till semifinal.
The Southgate Story ska marknadsföras i en månadslång kampanj tillsammans med dagstidningen Daily Mail newspaper och lanseringen ska backas upp i sociala medier och annonskampanjer, lovar förlaget.
Boktugg har gjort en sökning bland kommande utannonserade titlar från svenska förlag men hittar inga VM-titlar om det svenska landslagets sommar i Ryssland.
Kommer vi att få läsa Jannes story eller Granen och alla kottarna lagom till skolstart eller kanske först till julhandeln? Eller är det svenska intresset för fotboll mättat nu och bokbranschen återgår till det normala?
Vi frågade Sveriges kanske mest offensiva fotbollsförlag, Offside Press, om de planerar någon blixtutgivning efter VM. Och de avslöjar att det fanns en plan – om Sverige vunnit över England.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!