Den Nya Akademien delar ut ett eget litteraturpris i höst

Det blir inget Nobelpris i höst, men ett internationellt litteraturpris ska likväl delas ut – av Den nya akademien. Foto: iStock

En tillfällig akademi som stöttas av fler än hundra personer från Kultursverige har bildats för att dela ut ett internationellt litteraturpris, eftersom något Nobelpris inte kommer att delas ut i år. Bibliotekarier kan nominera kandidater till och med den 8 juli.

Svenska Akademien pausar Nobelpriset i höst för att istället dela ut två pris under 2019. Men detta ska inte få hindra att det delas ut ett internationellt litteraturpris i år, menar Den Nya Akademien, en ideell förening som består av 107 personer.

Initiativtagare var ursprungligen Alexandra Pascalidou som kort efter att Svenska Akademien meddelat uppehållet skrev på Twitter att hon ville starta en ny akademi. Kort därefter började en grupp människor från olika delar av Kultursverige diskutera i sociala medier hur de skulle kunna dela ut ett alternativt pris.

På sin hemsida skriver Den Nya Akademien att priset delas ut ”för att påminna om och påvisa att litteraturen hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt – inte privilegier, jäv, arrogans och sexism”. De skriver också: ”I tider då mänskliga värden alltmer ifrågasätts blir litteraturen förtryckets och tystnadskulturens motkraft. Just därför är det extra viktigt att världens största litteraturpris delas ut även 2018.”

Litteraturpriset kommer att ha en liknande tidsplan som Nobelpriset, fast själva prisförfarandet ser annorlunda ut. Den nya akademien har bjudit in Sveriges alla bibliotekarier att nominera författare (senaste dagen att nominera är 8 juli 2018). Därefter bjuds hela världen in att rösta på de författare som har fått flest nomineringar, sista dagen för detta är den 14 augusti. Baserat på folkets röster kommer fyra författare, två män och två kvinnor, att läsas av en jury. Juryn består av Ann Pålsson, förläggare och redaktör, Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet, och Gunilla Sandin, bibliotekschef i Strömstad.

Vinnaren tillkännages i oktober 2018 och priset delas ut under en ceremoni den 10 december, samma dag som Nobelfesten traditionellt hålls. Efter prisutdelningen kommer Den nya akademien att upplösas.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL