Hovet meddelade idag att Kungen avser att komplettera Svenska Akademiens stadgar så att det blir möjligt att lämna på egen begäran – liksom att den som inte deltagit på två år ska anses ha begärt utträde.
Mot bakgrund av att ett antal av Svenska Akademiens ledamöter nu och tidigare förklarat att de lämnar Akademien eller inte deltar i dess arbete kommer det att göras en komplettering i stadgarna gällande utträde, skriver Hovet i ett pressmeddelande.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Akademiens stadgar innehåller inga regler om förutsättningarna för utträde på egen begäran. Det har hittills av Akademien ansetts hindra inval av nya ledamöter efter dem som inte längre deltar i arbetet och det är en anledning till det totala kaos som utspelat sig de senaste veckorna.
Det är en naturlig utgångspunkt att den som inte längre önskar vara ledamot ska ha möjlighet till utträde. Det antal ledamöter som inte aktivt medverkar i Akademiens arbete är nu så stort att det allvarligt riskerar Akademiens möjligheter att fullgöra sina viktiga uppgifter.
Den hittillsvarande synen på förutsättningarna att i detta läge välja in nya ledamöter hindrar därigenom en nödvändig rekonstruktion av Svenska Akademien.
Uttalande av Hans Majestät Konungen:
”Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran. Den som under längre tid än två år inte deltagit i arbetet ska vidare anses ha lämnat Akademien, även om ledamoten inte formellt begärt sitt utträde.
Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde. Denna utgångspunkt bör gälla också Svenska Akademien.
Jag har inlett ett samråd med Svenska Akademien om den närmare utformningen av stadgarna gällande utträde.”
Nu väntar vi bara på att samtliga ledamöter ska begära sitt utträde så att vi får en verklig omstart för Svenska Akademien. Att döma av de uttalanden som görs i media så behövs det mer än bara nya stadgar.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!