På måndagskvällen delades Stora Ljudbokspriset 2018 ut vid en galakväll i Stockholm. Utöver ett antal inläsare och författare som belönades i olika kategorier fick Boktugg ta emot Storytelpriset.
De senaste åren har ett format växt mer än något annat i bokbranschen – ljudboken. Och det har framför allt möjliggjorts genom den tekniska utvecklingen som innebär att vi nu kan bära med oss ljudboken i mobiltelefonen och lyssna oavsett var vi befinner oss.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
Utvecklingen har varit enorm när man tittar på antalet utgivna titlar. Bonnier Audio gav för ett par år sedan ut ett 50-tal titlar per år i ljudboksformatet och räknar i år med att ge ut runt 300. Då ska dessutom sägas att när man går ett par år tillbaka så var antalet förlag som gav ut ljudböcker betydligt färre och den totala utgivningen ett par hundra titlar. Förra året kom det över 2 000 ljudbokstitlar på svenska.
I denna växande konkurrens så delas alltså Stora Ljudbokspriset 2018 ut i respektive kategori. Utnämningarna har skett i flera steg där lyssnarna inledningsvis har kunnat rösta på sina favoriter, och där en jury slutligen beslutat vilka som tilldelas priset som består av ett diplom och en statyett formgiven av konstnären Ludvig Löfberg. Både författare och inläsare tilldelas priset. Och vinnarna är …
Kategori BARN:
Hinsides brinner av Karin & Albin Alvtegen, inläst av Karin Alvtegen.
Förlag: Brombergs
Motivering: Med en hög litterär kvalitet och en välfungerande fiktiv värld tar årets vinnare barnets perspektiv på allvar, och skyr inte hemskheter eller etiska problem. Ett effektivt bildspråk som träffsäkert berättar om både denna värld och den andra.
Med en touch av Astrid Lindgren i inläsningen är den en klart värdig vinnare till priset för Årets ljudbok i kategorin barn.
Kategori UNGDOM:
Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren, inläst av Nina Zanjani.
Förlag: Rabén & Sjögren
Motivering: Med trovärdiga, mångbottnade och oförutsägbara karaktärer berättas historien på ett okonstruerat sätt. Författaren tar upp eviga frågor som kärlek, identitet och sorg.
Inläsningen är gjord med en stark närvaro och har en intensitet som matchar bokens eget driv. Med en fantasieggande berättelse som ger lust till vidare lyssning har författaren lyckats skriva en modern klassiker. En bok som denna kommer en gång per decennium.
Kategori SPÄNNING:
Höstsol av Lars Wilderäng, inläst av Niklas Engdahl.
Förlag: Massolit
Motivering: En skrämmande framtidsdystopi som landar i den storpolitiska samtiden och skulle kunna bli verklighet nästa vecka. Historien rymmer flera parallella händelseförlopp som bildar en komplex väv.
Berättarrösten är personlig men välbalanserad. Den tar dig i handen och leder dig genom en detaljrik, förtätad och suggestiv undre värld.
Kategori ROMAN:
Gangsterprinsessan av Helen Stommel Olsson, inläst av Lo Kauppi.
Förlag: Storyside
Motivering: Från helvetet och tillbaka. Det här är en berättelse som känns helt autentisk, allt från skildringen av en missbrukares övergivenhet och revanschlusta till detaljerna i en iskall lägenhet i Londons slumkvarter.
Inläsaren gestaltar livsödet med en sårbar, intensiv närvaro. Text och röst smälter samman till en drabbande helhet.
STORYTELPRISET
Varje år uppmärksammar Storytel en aktör som bidrar till branschens utveckling genom kreativt nytänkande. I år tilldelas priset den digitala branschtidningen Boktugg.se
Motivering: I år tilldelas Storytelpriset en aktör som med stor självklarhet i steget klivit fram och öppnat upp dörren till den digitala bokbevakningen. Med ett genuint nyfiket sinne och anmärkningsvärd snabbhet, har årets pristagare rapporterat om branschnyheter inom audio och andra digitala format på ett sätt som förändrat synen på utvecklingen i branschen och gett den dess rättmätiga plats.
På redaktionen är vi givetvis stolta över utmärkelsen som sporrar oss att fortsätta vår mission – att ta med läsarna bakom kulisserna i bokbranschen.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!