Nu vill Barnradion, Sveriges Radio ha in nomineringar till årets bokpris. Vinnaren kommer att utses lagom till läslovet i höst.
Fram till den 20 mars kan alla som vill nominera en barnbok till att tävla om Barnradions bokpris 2018. Tävlingen har funnits sedan 2010 då den instiftades av eldsjälen Ylva Mårtens och för varje år har intresset växt. De tre senaste åren har runt 80 böcker nominerats per gång – dubbelt så många som när priset var nyfött.
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.
– Vi välkomnar alla svenska böcker som är utgivna mellan juni 2017 till juni 2018 och skrivna för målgruppen 9-12 år, berättar Manuel Cubas som är programledare för bokpriset för fjärde året i rad på Barnradion, Sveriges Radio.
Tidsramen innebär att boken inte ens behöver ha kommit ut än så länge den gör det senast i juni i år. Böckerna plockas ut av en urvalsgrupp och i den ingår två barn ur den jurygrupp av 9-12-åringar som slutligen utser vinnaren. De senaste tre åren har vinnaren som röstats fram visat sig vara en av dem som barnen i urvalsgruppen valde.
– Det är jättekul att det är så, säger Manuel. Vuxna har helt andra kriterier när vi tittar på litteratur men i slutändan ska de här böckerna ju vara för barnen. Barnradions bokpris har flera aspekter – självklart ska det lyfta fram svenska författare och svensk barnlitteratur. Men det ska också ge de yngre medborgarna möjligheten att ha samma typ av samtal kring litteratur som vuxna har. Då menar jag inte litterär fackkunskap utan diskussioner som bygger på hur samhället och livet ser ut idag. När man har de här samtalen med barnen i programmen och barnen har hunnit förbereda sig precis som vuxna gör inför en intervju, håller de ofta en hög nivå eftersom barnen är i sitt bästa jag. Det är väldigt fint att se.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
När Ylva Mårtens från början slog ett slag för barns möjlighet att prata om ”sina” böcker genom Barnradions bokpris fanns en annan budget att arbeta med än vad Barnradion har idag. Då fanns möjligheten att skapa en jury på flera platser runt om i landet. Idag är de ekonomiska resurserna inte lika stora eftersom produktionen är relativt dyr, men den långsiktiga ambitionen är att nå ut i landet:
– Vi vill bevara arvet från Ylva Mårtens som hon lämnade när hon gick i pension, säger Manuel. Hon har skapat ett viktigt samtalsforum för barn och unga med Barnradions bokpris. Just nu håller vi på och undersöker vilken skola som ska vara med som jury i år och vi försöker slå ett slag för mångfalden och tittar till exempel på skolor ute i förorterna eller runt om Stockholm.