Nya ljudformatet Colorized Audio – en ”färglagd” version av ljudboken

Mattias Lundgren, Word Audio Publishing International (WAPI) och Mattias Linderoth, Read Out Loud. Foto: Malin Lundgren

Word Audio släpper ljudbok i ett helt nytt ljudformat, Colorized Audio. Formatet är en ”färglagd” version av den traditionella ljudboken, som med ljudeffekter, dialoger och musik närmar sig filmen.

– Vi vill känna att vi skapar någonting annat än den vanliga ordinära ljudboken som hittills varit det stora i Sverige, säger Mattias Lundgren, vd för Word Audio Publishing International AB (WAPI).

Nådastöten är femte delen i Christina Larssons serie om kriminalkommissarie Ingrid Bergman.

Den 16 februari släpps Christina Larssons nya deckare Nådastöten, som ges ut digitalt som e-bok och ljudbok av WAPI. I samband med att pocketversionen utkommer den 15 maj på HarperCollins Nordic, släpper WAPI boken i det nya ljudformatet Colorized Audio. Formatet är framtaget i samarbete med ljudstudion Read Out Loud och grundaren Mattias Linderoth. Anledningen till att de väljer att släppa ljudboken i Colorized Audio-formatet senare är för att den tar lång tid att producera och för att originalet ska få lite tid innan det nya formatet tar vid.

Colorized Audio ska ge en helt ny lyssnarupplevelse där lyssnaren snabbt sugs in i handlingen. Tack vare ljudeffekter, flera skådespelare, dialoger och musik känns det verkligt och nära. En förhoppning är att formatet ska locka till sig människor som kanske annars inte lyssnar på ljudböcker, eller människor som är ute efter en mer actionfylld variant av ljudboken.

– Vi har gjort en del av jobbet åt lyssnaren, och istället för att lyssna på hela boken så lyssnar man på boken i Colorized Audio-formatet, där man får den lite mer komprimerad och berättad på ett annat sätt, säger Read Out Louds grundare Mattias Linderoth.

Både WAPI och Read Out Loud strävar efter att hitta nya format för ljudboken, och nya vägar framåt. Mycket inspiration hämtas från USA, inte minst från Netflix och HBO, eftersom Colorized Audio närmar sig filmen. Samtidigt kommer WAPI fortsätta producera traditionella ljudböcker, och de tror att Colorized Audio framöver kommer finnas som ett parallellt format till den vanliga ljudboken.

Lundgren och Linderoth är båda övertygade om att människor kommer tycka till och ha åsikter om det nya ljudformatet, då de flesta har en ganska traditionell syn på ljudboken, men de tror samtidigt att många kommer uppskatta Colorized Audio.

– Det har funnits en viss känslighet när det kommer till ljudeffekter, dialog och dramatisering i ljudböcker, men det är en riktigt häftig upplevelse. Det blir en ”deluxe ljudbok” med extra allt, och vi hoppas verkligen att folk kommer ta den till sig, säger Mattias Lundgren.

Nådastöten kommer vara uppdelad i fyra eller fem avsnitt, där varje avsnitt är cirka en och en halv timme långt. Uppläsaren som för berättelsen framåt är Katarina Ewerlöf, och skådespelarna kommer att presenteras senare. Boken är den femte delen i serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman vid Göteborgspolisen, och handlar om relationer, diaboliskt maktspel och mord som skakar Sverige.

Ingrid Bergman-böckerna har fått en ny grafisk profil och WAPI ger nu även ut de första
fyra böckerna i serien i remastrad version. Dessa är upplästa av Kjell ”Coach” Bengtsson.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

fanny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL