Nu har den internationella juryn presenterat sin short list, finalisterna, till Gourmand Awards 2018. Det är dags att tala om det svenska kokboksundret. Här är hela listan.
– Det svenska kokboksundret är frukten av professionella insatser över lång tid. Några av världens bästa kokboksförfattare, matfotografer, formgivare och dryckes- och kokboksförläggare kommer från Sverige. Konkurrensen globalt är oerhört hård, hårdare för varje år. Därför är det särskilt uppseendeväckande att Sverige denna gång har fler finalister än någonsin på den internationella nomineringslistan, säger Edouard Cointreau, president och grundare av Gourmand Awards i ett pressmeddelande.
Gourmand Awards kommer den 15 mars att samla journalister och finalister på residenset på Örebro slott. Landshövding Maria Larsson hälsar för tredje året i rad välkommen, tillsammans med Pelle Agorelius som är svensk samarbetspartner för Gourmand Awards.
Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!
– Under presslunchen presenterar vi de svenska kokböckerna som är finalist-nominerade till den internationella finalen i Gourmand Awards, samt Leif Mannerström som tilldelas en Special Awards i Gourmand Awards, säger Pelle Agorelius, som driver Saxhyttegubben och Husmansbord i Grythyttan tillsammans med sin hustru Ewa.
Prisutdelningarna och galamiddagarna går av stapeln i Yantai, som är Örebros vänort, i Kina den 25-28 maj 2018. Bidrag från sammanlagt 215 länder och regioner har deltagit i tävlingen Gourmand Awards denna gång. Det kallas ofta ‘Kokböckernas Oscargala’, men är i själva verket inspirerat av de olympiska spelen och dess vänskapliga kulturella anda. Ett flertal svenska mat- och dryckesböcker som redan vunnit nationellt tävlar nu om de prestigefyllda Best in the World-titlarna.
Vad är det som gör att Sverige har en växande export på kokböcker?
– En intressant trend är att besöksnäringen och bokutgivningarna stärker varandra, det är en både nationell och global trend. En annan framgångsfaktor är att svensk formgivning håller i världsklass, det gör att produkten och helheten för läsaren är väldigt gedigen, säger Edouard Cointreau.
– Man kan med fog kalla detta för ett svenskt under. Det svenska kokboksundret drivs framåt av både de stora progressiva aktörerna såsom Bonniers och Norstedts, såväl som mindre och nischade förlag samt även egenutgivare. Mat och dryck i sociala medier är en svensk plantskola för internationellt framgångsrika författarskap, det speglas i årets lista av finalister.
Kocklegenden, TV-stjärnan och kokboksförfattaren Leif Mannerström, en sann veteran i sammanhanget, tilldelas i Yantai en Special Awards. En Special Awards är definitiv och klar, till skillnad från övriga nominerade, som får veta vilka som tar hem Best In the World-titlarna först vid prisutdelningarna och galakvällarna i Kina.
– Jag är otroligt glad och hedrad över detta stora erkännande, säger Leif Mannerström. Jag gav ut min första kokbok Johannas Hemligheter (Atlantis) 1981, sedan dess har jag gjort många kokböcker, nu senast Mannerströms Husmanskonster (Norstedts) 2017.
– Det är glädjande och oerhört stort för matlandet Sverige att just Leif Mannerström får detta erkännande samt uppmärksamheten detta leder till internationellt. Han betyder oerhört mycket för den svenska gastronomin, säger Pelle Agorelius.
De svenska bidragen som nu är internationellt nominerade till Gourmand Awards, är som följer:
DRINKS – finalists Gourmand Awards 2018
W1-1 Hall of Fame – Drinks: Sweden – Champagne Hiking, Richard Juhlin (Vinghästen)
Champagne Hiking: The 100 best Champange locations in the World
- Förlag: Vinghästen
- Format: Inbunden
- Språk: Engelska
- Utgiven: 2017-12-13
- ISBN: 9789198287349
W1-5 French wine: Sweden – Champagne, Vinet och Odlarna, Karlsson (Carlsson)
Champagne : vinet och odlarna
- Förlag: Carlsson
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-02-20
- ISBN: 9789173318136
W2-2 Coffee: Sweden – Kaffeboken, Donald Boström (Arena)
Kaffeboken
- Förlag: Bokförlaget Arena
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-28
- ISBN: 9789178435081
W2-4 Spirits: Sweden – Whisky, Örjan Westerlund (Storytel – Grenadine)
W2-5 Cocktails: Sweden – Cocktails på flaska, George Kaponis, Daniel Taube, Kristian Morén (Natur och Kultur)
Cocktails på flaska
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-05-16
- ISBN: 9789127150461
W2-6 Matching Food and Drink: Sweden- Mat & Vin, Anette Rosvall (Semic)
Mat & vin : recepten, vintipsen och konsten att kombinera
- Förlag: Bokförlaget Semic
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-13
- ISBN: 9789155264239
W2-8 Beer: Sweden – Beer, Brewing, & Bastards, Jonas Darnell, Peter Eronson (Grenadine)
Herman Hedning. Beer, Brewing & Bastards - Herman Hednings brutalkompletta seriebibel om öl
- Förlag: Stevali
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-23
- ISBN: 9789188397140
W3-2 Drinks Education: Sweden – Cosmopolitan with a sonic twist, Per Samuelsson, Iréne Sahlin (Taste of Sound)
W3-3 Photography: Sweden – Champagne Hiking, Richard Juhlin, foto: Pål Allan (Vinghästen)
Champagne Hiking: The 100 best Champange locations in the World
- Förlag: Vinghästen
- Format: Inbunden
- Språk: Engelska
- Utgiven: 2017-12-13
- ISBN: 9789198287349
W 3- 4 Drinks writing: Sweden – Vin & Sprit, Hans de Geer (Förlaget Näringslivshistoria)
Vin & sprit : från politik till marknad 1917-2008
- Förlag: Förlaget Näringslivshistoria
- Format: Klotband
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-25
- ISBN: 9789198340921
W3-6 Drinks and Health: Sweden – Alkohol, droger & hjärnan, Marcus Helig (Natur och Kultur)
Alkohol, droger och hjärnan : tro och vetande utifrån modern neurovetenskap
- Förlag: Natur & Kultur Akademisk
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2015-10-22
- ISBN: 9789127141797
FOOD – Finalists Gourmand Awards 2018
A- AUTHORS
A03 Chef / Restaurant: Sweden – Sallad, Tommy Myllymäki (Natur och Kultur)
Sallad
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-08-05
- ISBN: 9789127151864
A05 Professionals: Sweden – Rå som sushi, Frida Ronge (Natur och Kultur)
[Book: ISBN hittades ej]
A06 Special Awards: Sweden – Mannerströms Husmanskonster, Leif Mannerström (Norstedts)
Special Awards är slutgiltiga. Dom konkurrerar inte sinsemellan. Dom har berättigats Best in the World-titeln.
Husmanskonster
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-28
- ISBN: 9789113080802
Sweden – Naturens Skafferi, Louise Bondebjer (Kakao)
Naturens skafferi : recept med smaker från skog och mark
- Förlag: Kakao Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-08-17
- ISBN: 9789187795336
A09 Television Rest of the World: Sweden – Vår tid är nu, Johan Rosenlind, Lotta Fritzdorf, Maria Alexén, Anders Avehall (Grenadine – SVT – Jarowskij)
A10 Innovative: Sweden – Minnen ur mitt liv, Steffo Törnquist (Storytel – Lind)
A11 Entertaining: Sweden – Middag med Taube, Jesper & Sven-Bertil Taube (Max Ström)
Middag med Taube
- Förlag: Max Ström
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-05-18
- ISBN: 9789171264237
A12 First Cookbook: Sweden – Malmö Cooking, Titti Qvarnström (Norstedts)
Malmö cooking : min stad - vår mat
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-04-21
- ISBN: 9789113075129
A13 Blogger Printed Book: Sweden – Green Kitchen at Home, David Frenkiel, Luise Vindahl (Norstedts)
Green Kitchen at Home : enkel och hälsosam vegetarisk mat att njuta av varje dag
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-05
- ISBN: 9789113077246
A14 Self Published: Sweden – Ett år på Sjömagasinet, Gustav Trägårdh, Ulf Wagner, Ulf Elfving (Sjömagasinet)
Ett år på Sjömagasinet
- Förlag: Wagner & Co
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-27
- ISBN: 9789163940675
A15 Cooking School / Education: Sweden – Barnens kockskola, Sara Begner (Norstedts – COOP)
Barnens kockskola : middag för hela familjen
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-08-21
- ISBN: 9789113076232
B- PUBLISHERS
B02 Best Food Book of the Year in all categories: Sweden – Från grunden med systrama Eisenmann, Lisa & Monica Eisenmann (Bonnier Fakta)
Från grunden med systrarna Eisenman : allt ifrån marmelad och ketchup till kimchi och mozzarella
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-04-10
- ISBN: 9789174245004
B03 Cookbook Reviews – Newsletters: Sweden – Boktugg
LÄS ÄVEN: Boktugg nominerade till finalen i Gourmand Awards 2018
B04 Print Food Magazine: Sweden – VEGO, Mattias Kristiansson
B06 Photography: Sweden – Mums för Minigourmeter & Matgladisar, Foto: Åsa Deleau Wiklund (Skabetti)
Mums för minigourmeter och matgladisar
- Förlag: Skabetti Books
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-05
- ISBN: 9789188617002
B07 Illustrations: Sweden – Herrgårdsfruns Recept, Illustrationer: Stina Wirsén (Norstedts)
Herrgårdsfruns recept : livet, köket och maten
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-06
- ISBN: 9789113077413
B08 Design: Sweden – Azur, Design: Lotta Kühlhorn (Natur och Kultur)
Azur : Mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-04-08
- ISBN: 9789127146891
B12 Translation: Sweden – Nordisk Kokbok, Magnus Nilsson (Max Ström)
Nordisk kokbok
- Förlag: Max Ström
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-08-17
- ISBN: 9789171264008
B13 Printer: Sweden – Blå kokboken, Anna Benson, tryckeri Exakta (Benzer)
Blå kokboken
- Förlag: Benzer Publishing
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-12
- ISBN: 9789186455453
B15E National Tourism Website Europe: Sweden – www.visitsweden.com/food-and-drink
B16 Best Sellers: Sweden – Sju sorters Kakor – Fika, the Swedish Way (Norstedts)
Sju sorters kakor : Sveriges bästa recept på klassiska bakverk och nya favoriter
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-15
- ISBN: 9789113080598
B18 – app: Sweden – Eldrimner app
B19 Private websites: Sweden – kit.se/mat
B21 Local Tourism websites: Sweden -www.visitskane.com/food-drinks
C- COUNTRIES / REGIONS
C01 Local: Sweden – Höga Kusten Vår del av Världen, Steven Ekholm (Magasin Höga Kusten publishing)
Höga Kusten : vår del av världen - ursprung, råvaror och smaker
- Förlag: Magasin Höga Kusten Publishing AB
- Format: Klotband
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-05-17
- ISBN: 9789163923166
C02 International: Sweden – Malmö Cooking, Titti Qvarnström (Norstedts)
Malmö cooking : min stad - vår mat
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-04-21
- ISBN: 9789113075129
C03 French: Sweden – Sébastiens franska kokbok, Sébastien Boudet (Bonnier Fakta)
Sébastiens franska kokbok
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-12
- ISBN: 9789174246094
C05 Mediterranean: Sweden – Azur, Joel Ahlin (Natur och Kultur)
Azur : Mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-04-08
- ISBN: 9789127146891
C06 Scandinavian: Sweden – Din vägvisare till Sveriges mathantverk (Eldrimner)
C11 Japanese: Sweden – Japansk grillning, Jonas Cramby, Roland Persson (Natur och Kultur)
Japansk grillning : Yakitori, yakiniku och koreansk BBQ
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitt.
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-05-20
- ISBN: 9789127148055
C17 American: Sweden – Holy Smoke BBQ, Johan Fritzell, Johan Åkerberg (Natur och Kultur)
Holy Smoke BBQ : ingen rök utan kött
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-04-17
- ISBN: 9789127150492
C18 Asian – Published outside Asia: Sweden – Shakshuka, Nidal Kersh (Bonnier Fakta)
Shakshuka : Jerusalems kök - mat utan gränser
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-24
- ISBN: 9789174247138
C19 – African – Published outside Africa: Sweden – Cocoa in Post Conflict Liberia, Gun Eriksson Skoog (The Nordic Africa Institute)
C20 – Latin American – Published outside Latin America: Sweden – Taco, Salsa & Tequila, Alexandra Zazzi (Kakao)
Taco, salsa & tequila
- Förlag: Kakao Förlag
- Format: Klotband
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-05-26
- ISBN: 9789187795329
D- LIFESTYLE
D01 Sustainable: Sweden – Bondens Skafferi, Niklas Kämpargård (Norstedts)
Bondens skafferi : recepten & teknikerna för att äta bättre
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-08-11
- ISBN: 9789113077260
D02 Health and Nutrition: Sweden – Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts)
Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-01
- ISBN: 9789113075112
D03 Children: Sweden – Matlabbet, Martina Jönsson (TITEL Books)
Matlabbet : goda experiment för hungriga barn
- Förlag: TITEL Books
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-04-13
- ISBN: 9789163929762
D04 Food Writing: Sweden – Smak av Norrsken, Bjorn Ylipää (Skog & Smak)
Smak av norrsken
- Förlag: Skog & Smak
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2016-12-12
- ISBN: 9789163782138
D05 Culinary History: Sweden – Smakarv Hälsingland, Viola Adamsson
D06 Culinary Travel / Tourism: Sweden – Hungrig på Västerbotten, Erik Wennberg (North Chapter)
[Book: ISBN hittades ej]
D07 Culinary Heritage: Sweden – Herrgårdsfruns Recept, Olof Hedengren (Norstedts)
Herrgårdsfruns recept : livet, köket och maten
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-06
- ISBN: 9789113077413
D08 Food Security: Sweden – Mat Myt Vetenskap: Läkarens Recept, Frida Duell (Norstedts – Karolinska)
Mat, myt, vetenskap : läkarens recept
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-04
- ISBN: 9789113078885
D09 Scientific Health and Nutrition: Sweden – Hjälpredan/The Helper, Karolina Jansson, Lotta Skoglund (Holm & Holm Books – i samarbete med Karolinska samt Tukan)
Hjälpredan för typ 1-diabetes : en hjälp för föräldrar, anhöriga och vänner till barn med typ 1-diabetes ; fylld med matglädje, råd och tips - allt för en enklare vardag
- Förlag: Tukan Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-12-29
- ISBN: 9789177830979
D10 Diet: Sweden – BeautyFood, Maria Ahlgren (Norstedts)
Beautyfood : 85 recept för skönhet inifrån
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-05-09
- ISBN: 9789113076706
D11 Family: Sweden – Mums för Minigourmeter och Matgladisar, Gunilla Kinn Blom, Henrietta Anefalk, Edward Blom (Skabetti)
Mums för minigourmeter och matgladisar
- Förlag: Skabetti Books
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-05
- ISBN: 9789188617002
D13 Sport and Nutrition: Sweden – Maten bakom resultaten, Linda Bakkman (Norstedts)
Maten bakom resultaten : motivation, kunskap, recept
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-01
- ISBN: 9789113080628
D14 Spices and Herbs: Sweden – Kryddor och Kryddväxter (Arena)
Kryddor och kryddväxter från hela världen
- Förlag: Bokförlaget Arena
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-20
- ISBN: 9789178435098
E- SUBJECTS
E01 Easy Home Recipes: Sweden – Supergott och supersnabbt, Jessica Frej (Bonnier Fakta)
Supergott och supersnabbt
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-08-23
- ISBN: 9789174247282
E02 Single Subject: Sweden – Vildvuxet, Lisen Sundgren (Bonnier Fakta)
Vildvuxet : mat och huskurer från naturen
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-05-16
- ISBN: 9789174246612
E03 Pastry / Desserts: Sweden – Julgodis, Lena Soderström (Semic)
Julgodis : kolor, praliner, tryfflar, fudge & annat himmelskt gott
- Förlag: Bokförlaget Semic
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-10
- ISBN: 9789155264567
E04 Barbecue: Sweden – Holy Smoke BBQ, Johan Fritzell, Johan Åkerberg (Natur och Kultur)
Holy Smoke BBQ : ingen rök utan kött
- Förlag: Natur & Kultur Allmänlitteratur
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-04-17
- ISBN: 9789127150492
E06 Vegetarian: Sweden – Gourmetvego, Jennie Benjaminsson (Norstedts)
Gourmetvego : vegetariska menyer för livsnjutare
- Förlag: Norstedts
- Format: Klotband
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-03-30
- ISBN: 9789113076010
E07 Chocolate: Sweden – Chokladbollar, Mia Öhrn (Bonnier Fakta)
Chokladbollar
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-10
- ISBN: 9789174247299
E08 Bread: Sweden – Långjäst och lättbakat, Maria Blohm (Tukan)
Långjäst och lättbakat : riktigt bröd med enkla metoder
- Förlag: Tukan Förlag
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-03-13
- ISBN: 9789176177648
E10 Truffles and Mushrooms: Sweden – Matsvampar, Bo Nylén (Norstedts)
Matsvampar i skog & mark
- Förlag: Norstedts
- Format: Flexband
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-05-11
- ISBN: 9789113074962
E11 Fruit: Sweden – Åkerbär, Martin Ragnar, Paulina Rytkönen, Jan Hedh (Black Island Books)
Åkerbär
- Förlag: Black Island Books
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-09-04
- ISBN: 9789186115999
E12 Meat: Sweden – Tareq Taylors kyckling, Tareq Taylor (Bonnier Fakta)
Tareq Taylors kyckling
- Förlag: Bonnier Fakta
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-03-28
- ISBN: 9789174246384
E13 Vegan: Sweden – Det goda Gröna, Karoline Jönsson (Norstedts)
Det goda gröna : mat från min trädgård
- Förlag: Norstedts
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-03-02
- ISBN: 9789113076461
E14 Pastry Professionals: Sweden – Är semlan en semla, Mattias Ljungberg, Joel Wåreus (Watz book)
Är semlan en semla
- Förlag: Watz Book
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2016-12-21
- ISBN: 9789198003727
F FUND RAISING / STATES
F07 Europe: Sweden – Blå Kokboken, Anna Benson (Benzer)
Blå kokboken
- Förlag: Benzer Publishing
- Format: Inbunden
- Språk: Svenska
- Utgiven: 2017-10-12
- ISBN: 9789186455453
F08 Embassies: Sweden – Swedish Culinary Diplomacy, Lars Ekberg, Matt Lutton (Sweden Embassy in Serbia)
F09 Peace: Sweden – Religion and diet in a multi religious city, Ulrica Söderlind (Roos & Tegner)
Religion and diet in a multi-religious city - interreligious relations
- Förlag: Roos & Tegner
- Format: Inbunden
- Språk: Engelska
- Utgiven: 2017-10-30
- ISBN: 9789187439421
99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.