Svenska kokboksundret – här är alla svenska finalister i Gourmand Awards 2018

Det svenska kokboksundret är mångsidigt, inte minst tack vare framgångsrika böcker som "Mums för minigourmeter och matgladisar" samt "Barnens kockskola". Foto: Pelle Agorelius

Nu har den internationella juryn presenterat sin short list, finalisterna, till Gourmand Awards 2018. Det är dags att tala om det svenska kokboksundret. Här är hela listan.

– Det svenska kokboksundret är frukten av professionella insatser över lång tid. Några av världens bästa kokboksförfattare, matfotografer, formgivare och dryckes- och kokboksförläggare kommer från Sverige. Konkurrensen globalt är oerhört hård, hårdare för varje år. Därför är det särskilt uppseendeväckande att Sverige denna gång har fler finalister än någonsin på den internationella nomineringslistan, säger Edouard Cointreau, president och grundare av Gourmand Awards i ett pressmeddelande.

Gourmand Awards kommer den 15 mars att samla journalister och finalister på residenset på Örebro slott. Landshövding Maria Larsson hälsar för tredje året i rad välkommen, tillsammans med Pelle Agorelius som är svensk samarbetspartner för Gourmand Awards.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

– Under presslunchen presenterar vi de svenska kokböckerna som är finalist-nominerade till den internationella finalen i Gourmand Awards, samt Leif Mannerström som tilldelas en Special Awards i Gourmand Awards, säger Pelle Agorelius, som driver Saxhyttegubben och Husmansbord i Grythyttan tillsammans med sin hustru Ewa.

Prisutdelningarna och galamiddagarna går av stapeln i Yantai, som är Örebros vänort, i Kina den 25-28 maj 2018. Bidrag från sammanlagt 215 länder och regioner har deltagit i tävlingen Gourmand Awards denna gång. Det kallas ofta ‘Kokböckernas Oscargala’, men är i själva verket inspirerat av de olympiska spelen och dess vänskapliga kulturella anda. Ett flertal svenska mat- och dryckesböcker som redan vunnit nationellt tävlar nu om de prestigefyllda Best in the World-titlarna.

Vad är det som gör att Sverige har en växande export på kokböcker?
– En intressant trend är att besöksnäringen och bokutgivningarna stärker varandra, det är en både nationell och global trend. En annan framgångsfaktor är att svensk formgivning håller i världsklass, det gör att produkten och helheten för läsaren är väldigt gedigen, säger Edouard Cointreau.

– Man kan med fog kalla detta för ett svenskt under. Det svenska kokboksundret drivs framåt av både de stora progressiva aktörerna såsom Bonniers och Norstedts, såväl som mindre och nischade förlag samt även egenutgivare. Mat och dryck i sociala medier är en svensk plantskola för internationellt framgångsrika författarskap, det speglas i årets lista av finalister.

Kocklegenden, TV-stjärnan och kokboksförfattaren Leif Mannerström, en sann veteran i sammanhanget, tilldelas i Yantai en Special Awards. En Special Awards är definitiv och klar, till skillnad från övriga nominerade, som får veta vilka som tar hem Best In the World-titlarna först vid prisutdelningarna och galakvällarna i Kina.

– Jag är otroligt glad och hedrad över detta stora erkännande, säger Leif Mannerström. Jag gav ut min första kokbok Johannas Hemligheter (Atlantis) 1981, sedan dess har jag gjort många kokböcker, nu senast Mannerströms Husmanskonster (Norstedts) 2017.

– Det är glädjande och oerhört stort för matlandet Sverige att just Leif Mannerström får detta erkännande samt uppmärksamheten detta leder till internationellt. Han betyder oerhört mycket för den svenska gastronomin, säger Pelle Agorelius.

De svenska bidragen som nu är internationellt nominerade till Gourmand Awards, är som följer:

DRINKS – finalists Gourmand Awards 2018

W1-1 Hall of Fame – Drinks: Sweden – Champagne Hiking, Richard Juhlin (Vinghästen)

W1-5 French wine: Sweden – Champagne, Vinet och Odlarna, Karlsson (Carlsson)

W2-2 Coffee: Sweden – Kaffeboken, Donald Boström (Arena)

Kaffeboken

Kaffeboken

  • Förlag: Bokförlaget Arena
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-09-28
  • ISBN: 9789178435081

W2-4 Spirits: Sweden – Whisky, Örjan Westerlund (Storytel – Grenadine)

W2-5 Cocktails: Sweden – Cocktails på flaska, George Kaponis, Daniel Taube, Kristian Morén (Natur och Kultur)

W2-6 Matching Food and Drink: Sweden- Mat & Vin, Anette Rosvall (Semic)

W2-8 Beer: Sweden – Beer, Brewing, & Bastards, Jonas Darnell, Peter Eronson (Grenadine)

W3-2 Drinks Education: Sweden – Cosmopolitan with a sonic twist, Per Samuelsson, Iréne Sahlin (Taste of Sound)

W3-3 Photography: Sweden – Champagne Hiking, Richard Juhlin, foto: Pål Allan (Vinghästen)

W 3- 4 Drinks writing: Sweden – Vin & Sprit, Hans de Geer (Förlaget Näringslivshistoria)

W3-6 Drinks and Health: Sweden – Alkohol, droger & hjärnan, Marcus Helig (Natur och Kultur)

FOOD – Finalists Gourmand Awards 2018

A- AUTHORS
A03 Chef / Restaurant:
Sweden – Sallad, Tommy Myllymäki (Natur och Kultur)

A05 Professionals: Sweden – Rå som sushi, Frida Ronge (Natur och Kultur)
[Book: ISBN hittades ej]

A06 Special Awards: Sweden – Mannerströms Husmanskonster, Leif Mannerström (Norstedts)
Special Awards är slutgiltiga. Dom konkurrerar inte sinsemellan. Dom har berättigats Best in the World-titeln.

Husmanskonster

Husmanskonster

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-09-28
  • ISBN: 9789113080802

Sweden – Naturens Skafferi, Louise Bondebjer (Kakao)

A09 Television Rest of the World: Sweden – Vår tid är nu, Johan Rosenlind, Lotta Fritzdorf, Maria Alexén, Anders Avehall (Grenadine – SVT – Jarowskij)

A10 Innovative: Sweden – Minnen ur mitt liv, Steffo Törnquist (Storytel – Lind)

A11 Entertaining: Sweden – Middag med Taube, Jesper & Sven-Bertil Taube (Max Ström)

A12 First Cookbook: Sweden – Malmö Cooking, Titti Qvarnström (Norstedts)

A13 Blogger Printed Book: Sweden – Green Kitchen at Home, David Frenkiel, Luise Vindahl (Norstedts)

A14 Self Published: Sweden – Ett år på Sjömagasinet, Gustav Trägårdh, Ulf Wagner, Ulf Elfving (Sjömagasinet)

A15 Cooking School / Education: Sweden – Barnens kockskola, Sara Begner (Norstedts – COOP)

B- PUBLISHERS
B02 Best Food Book of the Year in all categories: Sweden – Från grunden med systrama Eisenmann, Lisa & Monica Eisenmann (Bonnier Fakta)

B03 Cookbook Reviews – Newsletters: Sweden – Boktugg
LÄS ÄVEN: Boktugg nominerade till finalen i Gourmand Awards 2018

B04 Print Food Magazine: Sweden – VEGO, Mattias Kristiansson

B06 Photography: Sweden – Mums för Minigourmeter & Matgladisar, Foto: Åsa Deleau Wiklund (Skabetti)

B07 Illustrations: Sweden – Herrgårdsfruns Recept, Illustrationer: Stina Wirsén (Norstedts)

B08 Design: Sweden – Azur, Design: Lotta Kühlhorn (Natur och Kultur)

B12 Translation: Sweden – Nordisk Kokbok, Magnus Nilsson (Max Ström)

Nordisk kokbok

Nordisk kokbok

  • Förlag: Max Ström
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-08-17
  • ISBN: 9789171264008

B13 Printer: Sweden – Blå kokboken, Anna Benson, tryckeri Exakta (Benzer)

Blå kokboken

Blå kokboken

  • Förlag: Benzer Publishing
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-12
  • ISBN: 9789186455453

B15E National Tourism Website Europe: Sweden – www.visitsweden.com/food-and-drink

B16 Best Sellers: Sweden – Sju sorters Kakor – Fika, the Swedish Way (Norstedts)

B18 – app: Sweden – Eldrimner app

B19 Private websites: Sweden – kit.se/mat

B21 Local Tourism websites: Sweden -www.visitskane.com/food-drinks

C- COUNTRIES / REGIONS

C01 Local: Sweden – Höga Kusten Vår del av Världen, Steven Ekholm (Magasin Höga Kusten publishing)

C02 International: Sweden – Malmö Cooking, Titti Qvarnström (Norstedts)

C03 French: Sweden – Sébastiens franska kokbok, Sébastien Boudet (Bonnier Fakta)

C05 Mediterranean: Sweden – Azur, Joel Ahlin (Natur och Kultur)

C06 Scandinavian: Sweden – Din vägvisare till Sveriges mathantverk (Eldrimner)

C11 Japanese: Sweden – Japansk grillning, Jonas Cramby, Roland Persson (Natur och Kultur)

C17 American: Sweden – Holy Smoke BBQ, Johan Fritzell, Johan Åkerberg (Natur och Kultur)

C18 Asian – Published outside Asia: Sweden – Shakshuka, Nidal Kersh (Bonnier Fakta)

C19 – African – Published outside Africa: Sweden – Cocoa in Post Conflict Liberia, Gun Eriksson Skoog (The Nordic Africa Institute)

C20 – Latin American – Published outside Latin America: Sweden – Taco, Salsa & Tequila, Alexandra Zazzi (Kakao)

D- LIFESTYLE
D01 Sustainable: Sweden – Bondens Skafferi, Niklas Kämpargård (Norstedts)

D02 Health and Nutrition: Sweden – Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk (Norstedts)

D03 Children: Sweden – Matlabbet, Martina Jönsson (TITEL Books)

D04 Food Writing: Sweden – Smak av Norrsken, Bjorn Ylipää (Skog & Smak)

Smak av norrsken

Smak av norrsken

  • Förlag: Skog & Smak
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2016-12-12
  • ISBN: 9789163782138

D05 Culinary History: Sweden – Smakarv Hälsingland, Viola Adamsson

D06 Culinary Travel / Tourism: Sweden – Hungrig på Västerbotten, Erik Wennberg (North Chapter)
[Book: ISBN hittades ej]

D07 Culinary Heritage: Sweden – Herrgårdsfruns Recept, Olof Hedengren (Norstedts)

D08 Food Security: Sweden – Mat Myt Vetenskap: Läkarens Recept, Frida Duell (Norstedts – Karolinska)

D09 Scientific Health and Nutrition: Sweden – Hjälpredan/The Helper, Karolina Jansson, Lotta Skoglund (Holm & Holm Books – i samarbete med Karolinska samt Tukan)

D10 Diet: Sweden – BeautyFood, Maria Ahlgren (Norstedts)

D11 Family: Sweden – Mums för Minigourmeter och Matgladisar, Gunilla Kinn Blom, Henrietta Anefalk, Edward Blom (Skabetti)

D13 Sport and Nutrition: Sweden – Maten bakom resultaten, Linda Bakkman (Norstedts)

D14 Spices and Herbs: Sweden – Kryddor och Kryddväxter (Arena)

E- SUBJECTS
E01 Easy Home Recipes: Sweden – Supergott och supersnabbt, Jessica Frej (Bonnier Fakta)

Supergott och supersnabbt

Supergott och supersnabbt

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-08-23
  • ISBN: 9789174247282

E02 Single Subject: Sweden – Vildvuxet, Lisen Sundgren (Bonnier Fakta)

E03 Pastry / Desserts: Sweden – Julgodis, Lena Soderström (Semic)

E04 Barbecue: Sweden – Holy Smoke BBQ, Johan Fritzell, Johan Åkerberg (Natur och Kultur)

E06 Vegetarian: Sweden – Gourmetvego, Jennie Benjaminsson (Norstedts)

E07 Chocolate: Sweden – Chokladbollar, Mia Öhrn (Bonnier Fakta)

Chokladbollar

Chokladbollar

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-10
  • ISBN: 9789174247299

E08 Bread: Sweden – Långjäst och lättbakat, Maria Blohm (Tukan)

E10 Truffles and Mushrooms: Sweden – Matsvampar, Bo Nylén (Norstedts)

Matsvampar i skog & mark

Matsvampar i skog & mark

  • Förlag: Norstedts
  • Format: Flexband
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-05-11
  • ISBN: 9789113074962

E11 Fruit: Sweden – Åkerbär, Martin Ragnar, Paulina Rytkönen, Jan Hedh (Black Island Books)

E12 Meat: Sweden – Tareq Taylors kyckling, Tareq Taylor (Bonnier Fakta)

Tareq Taylors kyckling

Tareq Taylors kyckling

  • Förlag: Bonnier Fakta
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-03-28
  • ISBN: 9789174246384

E13 Vegan: Sweden – Det goda Gröna, Karoline Jönsson (Norstedts)

E14 Pastry Professionals: Sweden – Är semlan en semla, Mattias Ljungberg, Joel Wåreus (Watz book)

F FUND RAISING / STATES
F07 Europe:
Sweden – Blå Kokboken, Anna Benson (Benzer)

Blå kokboken

Blå kokboken

  • Förlag: Benzer Publishing
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-10-12
  • ISBN: 9789186455453

F08 Embassies: Sweden – Swedish Culinary Diplomacy, Lars Ekberg, Matt Lutton (Sweden Embassy in Serbia)

F09 Peace: Sweden – Religion and diet in a multi religious city, Ulrica Söderlind (Roos & Tegner)

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.


Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.