Lotta Kühlhorn utsedd till Sveriges bästa formgivare av kokböcker 2017

Ewa Kumlin och Lotta Kühlhorn Foto: Pelle Agorelius

Författaren, illustratören och formgivaren Lotta Kühlhorn blir en av representanterna för Sverige i Gourmand Awards i Yantai, Kina, maj 2018. Dessutom nominerades ett stort antal andra kokböcker i olika kategorier.

Klockan åtta på morgonen den 15 december avslöjades vid en pressfrukost på Svensk Form i Stockholm vem Gourmand Awards utsett till Sveriges bästa formgivare av kokböcker 2017. På plats fanns delar av förlagsbranschen, bland annat var Bonnier Fakta representerade.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Gourmand Awards internationella jury inklusive ordförande Edouard Cointreau har tillsammans med den svenska Gourmand Awards-representanten Pelle Agorelius, samt Svensk Forms VD Ewa Kumlin valt ut kokboken Azur och formgivaren Lotta Kühlhorn till vinnare av kategorin. Edouard sa i ett uttalande som lästes upp att “Design är mycket viktigt i Gourmand Awards och den svenska designen står sig mycket väl i tävlingar på internationell nivå”.

Azur är en kokbok om medelhavsmat skriven av Joel Åhlin och för Lotta Kühlhorns del betyder vinsten att hon blir Sveriges representant i kategorin Best Design på Gourmand Awards internationella gala i Yantai, Kina 25–28 maj 2018.

– Att Svensk Form är med och står bakom det här stärker bidraget internationellt, säger Pelle Agorelius. Det betyder mycket eftersom det visar att den svenska branschen sluter upp.

2017 tävlade runt 500 gäster från 66 länder i Gourmand Awards och Sverige var med framgång representerat flera gånger om. Vid frukosten i morse avslöjades inte bara vinnaren av bästa formgivare utan även nominerade i andra kategorier. Bland dem finns i år också nyare medier som ljudböcker och kortare matfilmer som riktar sig till en yngre publik.

– Tiderna förändras snabbt, säger Pelle. De digitala medierna idag har helt andra möjligheter än de tryckta. Tänk bara att kunna sitta och lyssna på en bok om whiskey samtidigt som du avnjuter drycken.

Bland de nominerade från Sverige återfinns även Boktugg i kategorin för bästa bokmagasin:

– Gourmand Awards uppmärksammar varje år tidningar som tar upp vad som händer i bokbranschen och den internationella juryn har märkt att Boktugg är en aktör som belyser mat- och dryckesbranschen, säger Pelle. Boktugg är också branschviktiga genom att snabbt dela nyheter online, vilket bidrar till nomineringen.

Några av övriga svenska nomineringar till Gourmand Awards:

Vinet och Odlarna, Britt Karlsson, Per Karlsson, (Carlsson Bokförlag) Bästa franska viner och champagne

Kaffeboken, Donald Boström, (Bokförlaget Arena) Bästa kaffebok

Whisky, Örjan Westerlund, (Storytel-Grenadine) Bästa spritbok

Cocktails på flaska, George Kaponis, Daniel Taube, Kristian Moren, design by Lotta Kuhlhorn (Natur & Kultur) Bästa cocktailbok

Cosmopolitan with a sonic twist, Per Samuelsson, Iréne Sahlin, (Taste of Sound) Bästa dryckeslärobok

Vin & Sprit, Hans de Geer, (förlaget Näringslivshistoria) Bästa drinkbok

Alkohol, droger och hjärnan, Marcus Heilig, (Natur & Kultur) Bästa dryck och hälsabok

Sallad, Tommy Myllymäki, (Natur & Kultur) Bästa kockbok

Rå som Sushi : nordiska råvaror och japanska nudlar, Frida Ronge, (Natur & Kultur) Bästa yrkebok

Mannerströms Husmanskonster, Leif Mannerström, (Norstedts) special awards

Naturens Skafferi, Louise Bondebjer, (Kakao Förlag) special awards

Middag med Taube, Jesper Taube, Sven-Bertil Taube, (Max Ström) Bästa underhållning

Malmö Cooking, Titti Qvarnström, (Norstedts) Bästa första kokbok

Green Kitchen at Home, David Frenkiel, Luise Vindahl, (Norstedts) Bästa bloggare

Sjömagasinet, Gustav Trägårdh, Ulf Wagner, Ulf Elfving (Sjömagasinet) Bästa självpublikation

Barnens kockskola, Sara Begner, (Norstedts/COOP) Bästa kokbok för barn

Från grunden med systrarna Eisenman, Monica Eisenman, Lisa Eisenman Frisk, (Bonnier Fakta) Årets bästa kokbok

Boktugg, Sölve Dahlgren Bästa boktidning

Vego, Mattias Kristiansson Bästa boktidning

Minigourmeter och Matgladisar, Gunilla Kinn Blom, Henrietta Anefalk, Edward Blom, (Skabetti) Bäst fotografi

Herrgårdsfruns Recept, Stina Wirsén, (Norstedts) Bästa illustrationer

Azur, Lotta Kuhlhorn, (Natur & Kultur) Bästa formgivare

Nordisk kokbok, Magnus Nilsson, (Max Ström) Bäst översättning

Matlabbet: goda experiment för hungriga barn, Martina Jönsson, (Titel Books) Bästa kokbok för barn

Smak av Norrsken, Björn Ylipää, Skog Smak Bäst matberättelser

Hungrig på Västerbotten, Erik Wennberg, (North Chapter) Bästa kulinariska reseskildring

Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.


Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.