Nytt läge ska dra fler besökare till biblioteket i Staffanstorp

Johan Rasmussen, Staffanstorp bibliotek

I Staffanstorp flyttas just nu hela biblioteket till ny adress. Nya, fräscha lokaler men mindre yta har gjort att personalen fått gallra bland böckerna som följer med. 

2015 togs beslut om ett Kulturlyft i Staffanstorps kommun och som en del av satsningen bestämdes det att biblioteket skulle få nya lokaler. Det har gått ett par år sedan dess men under några intensiva veckor runt årsskiftet omsätts planerna i praktiken och hela verksamheten tar just nu plats på plan ett och två i Rådhuset. Det gamla bibliotekshuset kommer att lämnas över till kommunens musikaktörer och ska även rymma scen och replokaler.

I och med flytten får biblioteket ett mer centralt läge och blir mer lättillgängligt men samtidigt är de nya lokalerna mindre. Därför har personalen fått gallra ut en del böcker – rensa, sälja och slänga. De böcker som sparats transporteras från det gamla biblioteket till Rådhuset där allt ska struktureras och ställas i ordning på sina nya platser.

– Det är en del logistik, säger Johan Rasmussen som är bibliotekschef. Vi har måttat hyllmeter med tumstock för att mäta vad som får plats och under en lång tid sorterat ut vad vi ska ha med och inte. Vi har gått igenom allt extra noga och tittat på vad som är mindre populärt att låna på alla avdelningarna. Det har varit många böcker att sortera och det är skönt att det varit en lång process. Det som blivit över har vi sålt på bokloppis och skänkt bort men det vi inte blev av med har vi fått slänga, tyvärr. Ett gäng flyttgubbar körde allt som skulle med i hyllor på hjul och nu så ska det upp på de nya hyllorna.

Under tiden som flytten pågår har man igång en behjälplig men begränsad biblioteksverksamhet om tre timmar om dagen, främst för återlämning eftersom det mesta annat är nerpackat eller håller på att packas upp. Biblioteksbesökarna har blivit uppmuntrade till att låna så mycket som möjligt under flyttperioden och sedan lämna tillbaka det när allt är klart för att bli av med några bokkilon under tiden.

Johan ser positivt på det nya bibliotekets centrala läge och tror att det kommer bidra till att locka de där spontanbesökarna som man tidigare saknat.

– Rådhuset har en helt annan placering, säger Johan. Det gamla biblioteket låg i en återvändsgata och dit kom de flesta bara om de visste att de hade ett ärende dit. Nu hoppas vi få besök även av dem som bara råkar passera förbi av en slump.

Att lokalerna till ytan är mindre kompenseras av att det är både ljust, fräscht och rymligt, menar Johan.

– Man får sätta sig närmare varandra, gammal som ung, säger han. Och det tror jag kan vara bra – det skapar möten och dialoger. Dessutom får vi ett café på första plan och med den verksamheten kan vi också möta en målgrupp som vi tidigare inte nådde. Framöver kommer vi fortsätta arbeta med det breda utbud vi har – vi räknade till 388 programpunkter bara i år. Men det är en helt ny arbetsplats så det tar en liten stund att bli varma i kläderna.

Under vecka 2 nästa år nyöppnar Staffanstorps bibliotek i de nya lokalerna. Invigningen är dock ännu inte planerad men kommer framåt våren.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL