Höganäs Bokhandel välkomnade folk att betala med snart ogiltiga mynt

Christoffer Palmer, ägare och eldsjäl i Höganäs Bokhandel. Foto: Sarah Perfekt

När andra butiker satte restriktioner och bankerna krånglade – då valde Christoffer Palmer på Höganäs Bokhandel att gå andra vägen och välkomna kunder att handla med mynt som snart blir ogiltiga.

– Alltihop började med min egen frustration. Jag blev förbannad på bankerna och tycker att det är dålig stil att man inte tar emot mynten. Alla har ju några hundra liggande därhemma, säger Christoffer Palmer till Helsingborgs Dagblad.

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Som bokhandlare har du säkert också fått påminnelserna från olika håll – 30 juni är sista dagen då de gamla mynten ska vara giltiga i butik. Som konsument har du säkert sett skyltarna i bland annat matvarubutiker “Max 20 mynt per kund och köptilfälle”. Vi är många som reagerar precis som Christoffer gjorde – varför ska vi betala för att staten vill byta ut mynt?

Enkronor, femkronor och tvåkronor var de mynt somfredagen den 30 juni 2017 var sista giltighetsdag i butik. Man kan fortfarande sätta in dem på sitt eget bankkonto fram till 31 augusti 2017. På myntkartan.se finns cirka 900 banker och växlingskontor som tar emot mynt, dock ofta mot en avgift. Efter den 31 augusti 2017 löser varken banker eller Riksbanken in dem.

Eftersom alla väntar till sista dagarna så har många handlare infört restriktioner eftersom det kostar pengar att hantera mynten och i vissa fall upplever butikerna att det skapar köer när de ska räkna mynt i kassan. Höganäs Bokhandel skickar sina mynt med Loomis – vilket givetvis kostar pengar för bokhandeln. Men det blir också en investering i kunderna.

Istället för skyltar med restriktioner så körde Höganäs Bokhandel nämligen en kampanj med motsatt budskap och på deras skyltar kunde man läsa:
Nyhet! Betala med hur mycket mynt som helst.
Glöm inte att de gamla en- och femkronorna upphör 30/6! Får vi föreslå att ni genast kommer hit med sparbössorna så gör vi något vettigt av metallen! Rena rama bankbokhandeln, alltså!”

På tio dagar handlade kunderna för över 25 000 kronor i mynt.

– Det har blivit mycket mer försäljning än vad jag trodde. Folk kommer med påsar och youghurtburkar fyllda med pengar. Det är roligt, en del kommer in bara för att tacka mig, säger Christoffer Palmer till HD.

De flesta handlar för 100-150 kronor. Men det finns undantag. En stamkund bar (eller kanske släpade?) in en påse vars innehåll summerades till hela 2700 kronor.

– Han fick ett tillgodokvitto som han kan handla för senare, säger Christoffer Palmer till HD.

Ett bra exempel på hur ett problem för både kunder och handlare kan vändas till något positivt och öka försäljningen samtidigt som det ger goodwill.

Bilden: Christoffer Palmer, ägare och eldsjäl i Höganäs Bokhandel. Foto: Sarah Perfekt

Bokbranschen år 2030 – hur ser den ut? Framtidsspaningar i Analysbrevet!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Sten Velander med en ny humoristisk spänningsroman

Henry har accepterat att tiden som bårhusansvarig är över. Rastlösheten är påtaglig och han är redo för nya utmaningar i livet. Att hantera döda känns som en trygghet och då är valet av sysselsättning självklart.