Malmöbaserade Velodrom AB har utvecklat StoryTourist – en app med liknande koncept som Pokémon Go fast för berättelser, där verklighet möter virtuell teknik för att ge en djupare läsupplevelse. Med teknikens hjälp ska böcker bli en upplevelse förankrad i verkligheten.
I ett 1700-tals hus mitt emot Folkets park i Malmö finns Velodrom AB. Som en av flera aktörer håller de till i det kreativa kontorskollektivet Suellska Villan som främst utgörs av verksamheter knutna till kultur eller miljöorganisationer och företag. Velodrom består av Johanna Forsman, Andreas Jansson och Samuel Johansson och bolaget startades hösten 2014 i samma veva som man inledde ett kulturprojekt tillsammans med Malmö stadsbibliotek i syfte att främja både läsande och folkbildning.
Möt författarna som är mästare på Cliffhangers – i Boktugg Spänning!
– Jag hade haft en idé sen tonåren som kom när jag försökte läsa klassiker men hade svårt att förstå dem, berättar Johanna när jag träffar henne i husets gemensamma mötesrummet. Det är stort och möblerat med tunga, snirkliga möbler, en kakelugn i ett hörn och på bordet står en trearmad ljusstake Johanna tänder innan hon slår upp kaffe i mönstrade små koppar.
– Jag hade svårt att tränga in i klassikernas värld, fortsätter Johanna och lutar hakan i händerna. Då tänkte jag att man borde göra guideböcker till böcker där man kan vara på plats i miljön där de utspelar sig samtidigt som man läser.
Under flera år bar Johanna med sig sin idé. När hon träffade partnern Andreas Jansson, senare också medgrundare till Velodrom, sattes saker och ting i rörelse. Paret ansökte om pengar hos en stiftelse, beviljades en liten summa och åkte till Berlin för att göra en pilot.
– Vi använde Christopher Isherwoods Farväl till Berlin som litterärt underlag, säger Johanna. Jag förberedde turer åt Andreas och skickade ut honom på uppdrag. Jag kunde till exempel ge honom en anvisning: åk till den adressen, sätt dig på bänken och läs sidan 9 till 11 i boken. Det var kul.
Resan fördjupade deras tro på idén och de inledde ett samarbete med Malmö Stadsbibliotek. Tillsammans med stadsbiblioteket skickades en ny ansökan, denna gången till statens kulturråd. Anslaget de fick öppnade dörren till möjligheterna att kunna utveckla en prototyp av appen.
– Den första boken vi testade då var en urban fantasy-bok av Nene Ormes som utspelar sig här i Malmö, säger Johanna. Det blev både roligt och lärorikt och vi upptäckte att det finns två potentialer här: både läsfrämjande, och kommersiell inom turism. I rörlig media har man kommit så långt inom detta område att det finns mätningar på vilka värden som skapas för ett geografiskt område knutet till mediet. Exempelvis har Euroscreen undersökt vilken påverkan Wallander-filmatiseringarna haft för turismen i Ystad. Vi tror att bokfans är lika glada för att besöka sina litterära favoritplatser.
Visionen är att användaren ska kunna öppna appen på en specifik plats och där uppleva en guidad tur baserad på en bok. Genom att följa anvisningarna i appen tar sig läsaren sedan runt mellan platserna rent fysiskt samtidigt som den kan läsa, lyssna och uppleva berättelsen genom Augmented Reality-objekt. Eftersom det skulle bli för långt med en hel roman kommer man att satsa på geografiskt förankrade passager ur boken och hela turen beräknas ligga på runt 1-2 timmar.
– En digital form passar detta bäst och hela upplevelsen kommer att finnas i appen, säger Johanna. Jag snubblade över transmediabegreppet och idén om att inte tänka på kultur och konst som separerade delar utan som ett universum när jag flyttade till Malmö vilket är något jag tycker vi lyckas med i appen. På ett annat plan gör detta dessutom läsandet till en fysisk aktivitet som får folk att gå ut, läsa och uppleva platser i verkligheten. Det var svårt att förklara konceptet innan Pokémon go kom men nu förstår folk.
Den tredje medarbetaren i Velodromlaget är Samuel Johansson. Han har arbetat med Johanna och Andreas sen i mars och har fått appens tekniska utveckling att stiga med en rakets hastighet.
– Han är så fantastiskt duktig och har lyft vårt företag enormt, säger Johanna. Samuel har AST och det är en annan sak som vi skulle vilja utveckla – hitta sätt att arbeta med fler personer som har annorlunda neurologiska förutsättningar. Det är ett slöseri med potential att inte ta deras talanger på allvar. Att möta Samuels behov har varit enkelt och han har gett oss jättemycket.
StoryTourist beräknas vara färdig för marknaden våren 2017.
Arbetet med appen kommer att delas upp i dess två olika potentialer. För den läsfrämjande delen har Johanna och Andreas startat en ideell förening medan den kommersiella delen ska drivas med företaget.
– Alltihop startade som ett kulturprojekt så från början var inget kommersiellt, säger Johanna. Det är två olika organisationsformer men de kommer att korsa varandras vägar i en win-winsituation. Det ligger i den kommersiella bokbranschens intresse att människor lär sig läsa och intresserar sig för böcker.
Appen ska lanseras till våren. I slutändan kommer material i appen som är utgivet av förlag att vara reklamfritt men kosta pengar. Just nu sitter Johanna och reder ut juridiken kring upphovsrättsskyddat material med hjälp av jurister. Fram till att det är klart kommer de att arbeta med upphovsrättsligt fria texter – i pipeline ligger en novell om Sherlock Holmes i London.
– Önskan är också att kunna öppna vår publiceringsplatform för icke publicerade författare som också ska kunna tjäna pengar på noveller som de skriver för appen, säger Johanna. Att skriva platsspecifikt är väldigt roligt och är en begränsing som öppnar kreativiteten. Det märkte vi under en skrivarverkstad som pågick under kulturprojektet med stadsbiblioteket. I framtiden skulle vi gärna utveckla appen mot skolans olika ämnen också så att det kan användas i utomhuspedagogik. Men det ligger en bit fram, säger Johanna och ler.
Projektet har fått mycket uppmärksamhet på kort tid. Nomineringen i tävlingen BookTech Company of the Year på Futurebook conference som arrangeras av Bookseller i London har riktat mycket strålkastarljus mot Velodrom. Sedan klockan 19.00 i onsdags är det dessutom offentligt att appen är en av semifinalisterna i Brewhouse awards nationella innovationstävling i Göteborg.
– Det är jätteroligt, säger Johanna. Vi tar det som en stor komplimang att de tror så mycket på konceptet.
Johanna Forsman beskriver kontorskollektivet i Suellska Villan i Malmö som en kreativ och inspirerande plats att arbeta på.
Det ligger en stor ödmjukhet i Johannas röst när hon talar om appen och framgångarna. Men också en tro och beslutsamhet. Idéen från tonåren om en guidebok för böcker tycks inte ha någon gräns utan vara en katalysator för företagets utveckling och rörelse framåt.
– Nu letar vi samarbetspartners, säger Johanna. Både med författare och förlag men det kan också vara kommuner och regioner som vill lyfta turistvärdet i orten med hjälp av litteratur och berättelser. Det är fascinerande att kunna ha en fot i verkligheten och en i fiktionen och på så vis befinna sig i två världar samtidigt.
Foto: Sarah Perfekt
Stödprenumeration. Boktugg Mini (från 10,42 kr/mån) ger tillgång till vissa premiumartiklar.